Унгарските опозиционни сили се обединяват, за да победят Орбан през 2022 г.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел, Белгия, 02 октомври 2020 г. [EPA-EFE / JOHN THYS / POOL]

Лидерите на шест водещи опозиционни партии в Унгария официално се договориха в неделя  да обединят сили на парламентарните избори през 2022 г., за да победят Фидес на премиера Виктор Орбан, която е на власт от 2010 г.

Шестте най-големи опозиционни партии в Унгария – Унгарската социалистическа партия, Демократичната коалиция, зелената партия “Различна политика е възможна”, партията “Диалог за Унгария”, либералният съюз и консервативната “Йобик” (“Движение за по-добра Унгария“), се договориха да се явят заедно срещу Орбан във всичките 106 избирателни области, с общ кандидат за министър-председател, обща предизборна програма и обща листа.

Единствената утвърдена опозиционна партия, която не участва, е сатиричната партия на “Кръстосаните кучешки опашки“ (пародия на фашистката партия на “Кръстосаните стрели“ от времето на войната).

Партийните лидери също така приеха условията за избор на съвместни кандидати, които включват забрана за кандидати, които са правили изявления, които “оскърбяват човешкото достойнство“, участвали са в корупционни престъпления или други нарушения на закона или са си сътрудничили с управляващата партия Фидес.

Партиите обещаха да проведат неформални първични избори, организирани помежду им, за да вземат решение кои ще бъдат кандидатите в избирателните райони и кандидатът за министър-председател.

Според последните социологически проучвания обединената опозиция е по-голяма сила в сравнение с Фидес.

Миналата седмица унгарският парламент прие промени в изборния закон, които подтикнаха опозицията да сформира този съюз.

Според новите правила политическите формации могат да влязат в националния списък на партиите, ако имат свои кандидати в поне 71 от 106 избирателни района в страната.

В законопроекта, внесен от вицепремиера Золт Семен в 23:59 ч. на 10 декември, се твърди, че измененията са необходими, за да се гарантира, че само партии с реална обществена подкрепа могат да влязат в представителния списък.

Критиците обаче заявиха, че промененият закон е насочен срещу опозицията и я тласка към създаването на обща партийна листа.

“Министър-председателят се страхува, че краят на управлението му е близо и се опитва да направи сътрудничеството на опозиционните партии невъзможно, Същите тези партии са готови да дадат адекватен отговор на антидемократичните изменения в  избирателния закон“, се казва в документ, подписан от опозиционните формации.

Унгария има еднокамарен законодателен орган, в който депутатите се избират чрез смесена система: 106 депутати от избирателните райони с един победител и 93 пропорционално от партийните листи.