Унгарският премиер заплашва да напусне групата на ЕНП

"Фидес ще напусне групата на ЕНП, ако разпоредбите, които правят възможно отстраняването на цяла група евродепутати, преминат в сряда", заяви Орбан в писмото. [EPA-EFE / STEPHANIE LECOCQ]

Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши да напусне Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, ако бъде приета нова наредба, която позволява отстраняване на цяла партия, а не само на един депутат.

“Ако планираното изменение на устава на групата на Европейската народна партия премине, което прави възможно отстраняването на цяла група депутати, Фидес ще напусне фракцията”, заяви Орбан в писмо до лидера на парламентарната групата Манфред Вебер.

Съгласно сегашния правилник за представителството на християндемократичното дясноцентристко политическо семейство в Европейския парламент, всеки член на Европейския парламент може да бъде отстраняван индивидуално.

“Посланието е ясно и надлежно отбелязано. Ако Фидес е нежелана партия, се чувстваме принудени да напуснем групата“, пише Орбан.

Тамаш Дойч, ръководител на делегацията на Фидес, бе санкциониран от групата заради коментари пред унгарски медии, които сравняват политиката на Вебер с Гестапо и унгарската сталинистка тайна полиция. По-късно Дойч се извини.

Група от над 40 евродепутати от паневропейската партия поиска унгарецът да бъде изгонен. До там не се стигна, но бе наказан с отнемане на правото да говори в пленарната зала от името на ЕНП. Също така няма да може да заема и никакви високи позиции в партията.

Членството на Фидес в ЕНП временно е замразено от март 2019 г., но все още има 11 евродепутати с добри позиции в групата в парламента.

В изявление на ЕНП, от края на миналата година подкрепено от 133-ма евродепутати трябва да се вземе “окончателно решение за членството на Фидес” веднага щом здравните условия позволяват. Самият Манфред Вебер накълко пъти заяви, че ако не беше пандемията, досега най-голямата група в ЕП щеше да е изгонила партията на Орбан.

Някои членове на групата обявиха, че писмото на Орбан до Вебер не е никаква заплаха, а подарък. Те се надяват, че унгарският лидер ще удържи на думата си и ще извади партията от групата, ако новите правила, както се очаква да стане, бъдат одобрени с 2/3 мнозинство на срещата  в сряда.

Междувременно унгарският премиер се ваксинира с китайския препарат “Синофарм” в неделя (28 февруари). Ден преди това се разбра, че унгарският сертификат за ваксинация няма да съдържа информация кой тип ваксина е прилагана.

Въпросът е особено чувствителен в Унгария, която е единствената държава от ЕС, която ваксинира граждани с руската ваксина “Спутник” и китайската на “Синофарм”. И двете не са получили разрешение от Европейската агенция по лекарствата.