УНСС уволни преподавател, критикувал предизборна изява на Борисов в университета

Борисов в УНСС на 2 април. [МС]

Доц. Мартин Осиковски, който критикува предизборна изява на премиера Бойко Борисов в УНСС на 2 април и в знак на протест напусна ръководните си постове в университета, е бил уволнен дисциплинарно в сряда, 21 април. Това се разбира от петиция, организирана в негова защита от колеги преподаватели и студенти.

Преподавателят е уволнен на две основания от Кодекса на труда – злоупотреба с доверието на работодателя и злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на университета. Правилникът на УНСС задължава преподавателите и служителите му да пазят престижа и доброто му име да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него, обяснява петицията.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров потвърди пред “Сега”, че преподавателят е уволнен за уронване на престижа на университета. “Твърденията му за политическа агитация са неверни. И от “Изправи се! Мутри вън!” подадоха жалба за същото, но още на следващия ден РИК излезе със становище, че няма нарушение на закона. Но след действията на доц. Осиковски имаше над 80 негативни публикации и коментари за УНСС”, коментира проф. Димитров. По думите му, всеки може да има лично мнение, но и твърденията му следва да се базират на законността. Според него в случая става дума за трудовоправен спор, а не за разправа с неудобни хора.

Позициите, които Осиковски напусна като протест срещу посещението на Борисов във вуза, са: главен секретар по уеб комуникации, член на редколегията на “Научни трудове” и “Годишник на УНСС” и член на атестационната комисия на факултет “Икономика на инфраструктурата”.

“Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ. СРАМ!”, коментира във Фейсбук Осиковски на 2 април.

“Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на университета. Тя изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло. Позицията изразява лоялност към университета по смисъла на духа на неговия правилник, на закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател. Настояваме за незабавна отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение на доц. Мартин Осиковски. Намираме наложеното наказание за тежко посегателство срещу свободата на изразяване на лично мнение. Смятаме, че това е изключително притеснително в контекста на устойчивото влошаване на условията за свобода на словото в България”, се казва в петицията в негова защита.