Управляващите в Италия са вземали пари от режима във Венецуела

Испанският вестник “ABС” публикува в края на седмицата своето тригодишно разследване за финансовите операции на тайните служби във Венецуела. То предизвика поредния политически скандал на Апенините, който може да погребе популисткото движение “Пет звезди”, създадено от комика Бепе Грило през 2009 г. и което днес е начело на правителството в Италия.

През 2010 г. тогавашният венецуелски вицепрезидент Николас Мадуро одобрява финансовата помощ за новото политическо движение в Италия. Става дума за 3.45 милиона евро в брой, пренесени с дипломатическо куфарче и доставени на венецуелското консулство в Милано. Дипломатите са се погрижили сумата да бъде дадена на представител на “петзвездното” движение.

Испанското издание представя и документи по случая.

[ABC]

“Пет звезди” веднага отрече. Преди време другият голям популист на Италия Матео Салвини отрече да е бил финансиран с над 40 милиона евро от Кремъл. И тогава медиите, известили за руската помощ, се бяха документирали и представиха дори записи от специални разузнавателни средства.

Любопитното е, че при скандала със Савини “Пет звезди” настояваха, че трябва да хвърчат оставки дори само при съмнение за престъпление.

“Нашето издание е сериозно и уважавано. Става дума за журналистика с най-високо качество. Не сме луди хора, които публикуват първата информация, която им попада. Всъщност аз съм много щастлив от огромното ехо, което това наше разследване има в Италия. Нямам съмнение за истинността на документа, публикуван от автора ни Маркос Гарсия Рей, който работи на свободна практика”, казва испанският издател Луис Вентосо, който е собственик на вестника със 117-годишна история.

Авторът на разследването следи събитията във Венецуела от три години и е автор на над 10 разследвания с Международния консорциум на разследващите журналисти (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ). Той работи и по разследването за Panama Papers, което спечели “Пулицър”.

“Разбирам, че това може да има политически последици в Италия, но съм наясно, че това е новина с голямо обществено значение, която следователно трябваше да бъде публикувана”, казва издателят.

Факт е, че Италия се открои по време на политическа криза с Мадуро и единствена в ЕС не осъди венецуалския президент. Италианската дипломация, чиито външен министър в момента е бившият лидер на “Пет звезди” Луиджи Ди Майо, блокира европейски съвет на външните министри по въпроса за Венецуела и накара колегите си да омекотят тона срещу венецуелския диктатор.

От тези събитие произтича и въпрос, който има известна връзка с България. По-свободни ли са испанските медии, че вече за втори път в една година испанска медия публикува разследвания за видни европейски лидери. Препратката е към публикациите на “Ел Периодико” и “Ел Паис” за известната в България къща в Барселона.