Управляващите в Полша изпращат смесени сигнали за Полекзит

Това беше първият път, когато член на управляващата партия открито заяви, че обмисля излизане от ЕС. [EPA-EFE/ PASCAL ROSSIGNOL]

Ришард Терлецки, водещ представител на управляващата партия “Право и справедливост, който е и заместник-председател на полския парламент, предизвика неочаквана криза, когато заяви на конференция в Карпач, че ЕС “трябва да бъде това, което е приемливо за нас” и че “ако продължава така, трябва да търсим драстични решения”.

“Англичаните ни показаха, че диктатурата на бюрокрацията в Брюксел не ги устройва и се обърнаха, и си тръгнаха”, заяви той.

След протеста на обществеността, той изясни позицията си в Tуитър в четвъртък, като каза: “Полша беше, е и ще бъде член на ЕС. Полекзит е измама, измислена от Гражданската платформа и TVN24 [телевизионен канал, собственост на САЩ, критичен към правителството]”.

“Вярвам, че сегашната апатия и криза в ЕС ще бъдат преодолени“, добави той. Терлецки е един от най-близките съветници на лидера на управляващата партия Ярослав Качински, а политическите коментатори във Варшава смятат, че Терлецки казва това, което мисли Качински.

Това беше първият път, когато член на управляващата партия открито заяви, че се обмисля излизането на страната от ЕС.

В отговор на първоначалните коментари евродепутатът Радослав Шикорски (ЕНП) заяви, че сравняването на Полша с Обединеното кралство е подвеждащо и че последиците от напускането на ЕС за Полша и поляците ще бъдат опустошителни.

“Великобритания е остров, има Лондон, британската лира, Бийтълс, Шекспир и ядрено оръжие. Ще се оправят. Ние, след като напуснем ЕС, отново ще сме между Германия и Русия“, каза той.

Говорителят на правителството Пьотър Мюлер също разсея съмненията. “Няма да напуснем Европейския съюз, защото напускането не е от полза за нас. Искаме Полша да остане член на общността и едновременно с това Полша да защитава интересите си“, каза той.

Думите на Терлецки също подтикнаха някои да призоват за обсъждане на евентуално оттегляне от блока.

“Време е за надеждна оценка дали британският път е по-добър за Полша“, написа в Туитър  депутатът Януш Ковалски.

Друг виден активист на “Право и справедливост”, 79-годишен бивш депутат, призова полското правителство да не допуска “пълна васализация” на Полша от Европейския съюз” и да спре да плаща вноски в бюджета на ЕС. “Ние поддържаме Съюза и неговия огромен брой свободни хора с огромни средства, които са увеличени без никаква причина“, добави той.

Премиерът Матеуш Моравецки също коментира инцидента: “Независимо от факта, че виждам такова действие от страна на Комисията, мисля, че ще можем да преодолеем всички съмнения и да не създаваме излишно напрежение“, каза той по повод продължаващата съдебна битка между Варшава и Брюксел.

“Разбира се, че не става въпрос за Полекзит“, увери той.