Фармацевтичният съюз сезира ЕП за шефката си, обвинена заради прогноза

На 13 април фармацевти от цялата страна излязоха пред аптеките, за да демонстрират в подкрета на Асена Стоименова. ["Капитал"]

Българският фармацевтичен съюз (БФС) е сезирал председателя на Европейския парламент и ресорните Подкомитет по човешките права и Комитет по околна среда, обществено здраве и храни заради повдигнатите обвинения на председателя на съюза проф. Асена Стоименова. Това съобщи БФС в четвъртък (16 април).

Преди седмица прокуратурата обвини Стоименова, че е всяла паника в обществото, като е прогнозирала пред БНР и БНТ “вероятен недостиг” на определени лекарства.

Изразяването на експертно мнение, което съвпада с това на Европейската комисия, на Европейската агенция по лекарствата и на други специализирани международни организации, е гарантирано от правото на свобода на изразяването и правото на информираност на обществото, се казва в сигнала до евроинституциите.

Фармацевтичният съюз призовава ЕП да излезе с официална позиция в подкрепа на правото на медицинските специалисти да информират обществото за потенциални рискове пред здравната система. Настоява и европарламентът да започне проучване на случая.

В понеделник фармацевти в цяла България използваха обедната си почивка и времето за дезинфекция на аптеките, за да протестират пред тях, облечени в жълти жилетки, в подкрепа на Стоименова.

През март прокуратурата образува разследване и срещу двама лекари от пловдивската болница „Св.Мина“ за създаване на паника чрез подаване на невярна информация. Повод за това беше отворено писмо на лекарите, че лечебното заведение няма готовност да приема болни с коронавирус. В последствие това разследване беше прекратено.

Според Наказателния кодекс „който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години“. Ако са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.