Финландия – една щастлива, но опасна за жените страна

The Capitals е ежедневният обзор на столиците на EURACTIV.com

РубрикатаСтолиците“ ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ХЕЛЗИНКИ. Всяка втора жена във Финландия е преживяла физическо или сексуално насилие след петнадесетгодишна възраст, сочат данните от ново проучване на университета в Тампере. Прочетете повече от Pekka Vänttinen от EURACTIV.

///

БЕРЛИН

„Комисията за въглища“ с остри критики към правителствения план за преустановяване на използването им. Осем от 28-те члена на бившата „Комисия за въглища“ разкритикуваха предложената от правителството времева рамка за постепенното преустановяване на използването на въглища, обявена миналата седмица. Експертите и еколозите упрекнаха правителството, че „ясно и много едностранно е оставило компромиса на Комисията за въглища настрана“ и е предложило план за преход, който е вреден за околната среда и твърде скъп. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

///

ВИЕНА

Австрия блокира германския данък върху финансовите транзакции в Икономическия и финансов комитет (ECOFIN). Предложението, внесено от германския финансов министър Олаф Шолц, SPD (Социалдемократическа партия), е неприемливо в сегашната си форма, заяви австрийският му колега Гернот Блюмел, ÖVP (Австрийска народна партия) на първия си съвет на ECOFIN. Той заяви, че настоящото предложение няма да изпълни първоначалната цел на данъка върху финансовите транзакции, която е да накаже спекулантите, търгуващи високорисково с национални валути и ще навреди на малките инвеститори.

Може ли Австрия да успее да свали германското предложение? Прочетете повече от Филип Грюл от EURACTIV Германия.

///

ПАРИЖ

Данъчно примирие. След търговския спор, продължил седмици, Париж и Вашингтон стигнаха до временно „примирие“, за да избегнат нови тарифи, след като френският президент Еманюел Макрон и президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаряха по телефона в неделя вечер. Франция се съгласи да спре налагането на дигиталния си данък до 2020г., за да даде шанс на преговорите да успеят. В същото време САЩ заявиха, че няма да наложат търговски санкции върху произведени във Франция стоки. (EURACTIV.fr)

///

БРЮКСЕЛ

Нужни са две страни. „Нуждаем се от възможно най-голяма подкрепа в северната и южната част на страната и най-лесния начин ще е да обединим двете най-големи партии (социалистическата PS и фламандската националистическа N-VA)“, заяви пред VRT лидерът на консерваторите от CD&V в белгийския парламент Серв Верхерстратен. Според християндемократите, бъдещото белгийско федерално правителство трябва да има мнозинство, както от френска, така и от фламандска страна.  (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

///

ДЪБЛИН

Селско стопанство срещу жилищното строителство. Ирландските политически партии са в надпревара за гласове в последния кръг на изборната кампанията като либерално-консервативната Fine Gael и републиканската Fianna Fáil се съсредоточават съответно върху проблемите на селското стопанство и жилищното строителство. Прочетете повече от Самюъл Столтън от EURACTIV.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Ди Майо подава оставка? Вчера вечер (21 януари) се появиха слухове, че председателят на движение „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо може да подаде оставка от ръководството на партията. Ди Майо свика на среща министри от „Пет звезди“ утре, на която се очаква да обяви оставката си като партиен лидер. Въпреки че слуховете не са потвърдени от вътрешния му кръг, подобен сценарий ще предизвика сътресение в партията само пет дни преди решаващите регионални избори в Емилия-Романя. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

МАДРИД

Испания обявява „климатична криза “. Вчера (21 януари) испанското правителство обяви извънредно положение за климата и околната среда и се ангажира да предприеме „спешни действия“ в първите 100 дни от влизането си в служба, съобщи EFE, партньор на EURACTIV. Какво точно планира да направи испанското правителство?

///

ЛИСАБОН

Луанда лийкс“ удари Португалия. Публикуването на подробности за разследването на компаниите на Изабел дос Сантос, известно като „Луанда лийкс“ в неделя, доминира в медийното пространство в Португалия, не само заради историческите връзки на страната с Ангола, но и заради инвестициите, които дос Сантос има в Португалия, особено в енергийния, банковия и телекомуникационния сектор.

Научете повече за реакцията на Португалия на „Луанда лийкс“ от Марио Баптиста и Александра Луис от Lusa.pt, партньор на EURACTIV.

///

АТИНА

Подкрепа от САЩ. Американският държавен секретар Майк Помпео изрази пълната подкрепа на страната си за Гърция в писмо до гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, публикувано от гръцкото правителство вчера.

Вижте цитата на Помпео, представен от Теодор Карауланис от EURACTIV Гърция.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

БУДАПЕЩА

Ядрена енергия за 2050г. „Без използването на ядрена енергия Европа няма да бъде в състояние да постигне целта си за климатичен неутралитет до 2050г.“, заяви министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто на 6-ия конгрес за ядрена енергетика на Централна и Източна Европа в Прага. Той добави, че ЕС трябва да спре да дискриминира ядрената енергия и да започне да я популяризира, тъй като атомните централи могат да произвеждат електричество по безопасен, „зелен“, евтин и предсказуем в дългосрочен план начин.

Други новини: Унгария е заинтересована от закупуване на природен газ от Туркменистан, заяви държавният секретар във външното министерство Тамаш Менцер след заседание на междуправителствения икономически комитет на Унгария и Туркменистан в Будапеща. Докато половината от енергийния микс на Унгария идва от ядрената енергетика, то тя внася около 90% от нефта и природния си газ почти изцяло от Русия. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

БРАТИСЛАВА

Кочнер стои зад убийството на Куциак, заяви колега на убития журналист. „Ян Куциак представляваше сериозна заплаха за безнаказаността и бизнес дейността му“, заяви колега на убития журналист за Мариан Кочнер, предполагаемия поръчител на убийството, по време на свидетелски показания пред съда. „100% съм сигурен, че Мариан Кочнер е поръчал убийството“, добави той. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

Други новини – Бившият главен прокурор Доброслав Трънка беше пуснат от ареста преди няколко дни. Във вторник обвиненията, които доведоха до задържането му, бяха свалени. Президентът Зузана Чапутова поиска среща с настоящия главен прокурор и шефа на полицията, за да разгледа случая. Трънка продължава да е изправен пред обвинения по друг случай. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

ПРАГА

Търговска война, заради дигиталния данък? Според Hospodářské noviny, партньор на EURACTIV, САЩ заплашват Чехия с тарифи върху чешки стоки в случай, че парламентът приеме 7%-ов дигитален данък, касаещ Google, Facebook и други технологични гиганти. Прочетете повече от Анета Зачова от EURACTIV.cz.

///

ВАРШАВА

Полша срещу Путин. Полша заяви, че печели „войната за историята“ срещу Русия и нейния президент Владимир Путин след като Министерството на външните работи на Полша предупреди Путин да „не използва паметта на жертвите на Холокоста за текущи политически игри“. В същото време се твърди, че полските власти създават кризисно звено, подготвяйки се за речта на Путин в Израел след седмица, където се очаква да разпространи руската версия за Втората световна война. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЛЮБЛЯНА

Бяла книга в областта на отбраната. Министерството на отбраната на Словения представи Бяла книга в областта на отбраната, която има за цел постепенно да увеличи броя на служещите в словенската армия до 8000 с допълнителни 2000 резерви до 2035г., както и възнамерява да увеличи разходите за отбрана до 2% (сега 1,01% ) от БВП. Експертите не приветстваха бялата книга, заявявайки, че увеличаването на военнослужещите е прекалено амбициозна цел, както и че в Книгата липсва фокус върху технологичното развитие. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

БУКУРЕЩ

Най-накрая нови главни прокурори. Румънският министър на правосъдието Каталин Предою обяви предложенията си за главни прокурори в Антикорупционната дирекция, Дирекцията за борба с организираната престъпност и тероризма и Главната прокуратура, три институции, които имаха временно ръководство от месеци. Изборът на прокурори ще трябва да бъде обсъден от Висшия съдебен съвет, след което утвърден от президента Клаус Йоханис. (EURACTIV.ro)

///

СОФИЯ

Домакинствата трудно плащат битовите си сметки. През 2018 г. 30% от домакинствата в България са имали проблеми с навременното плащане на сметките си за комунални услуги. България е на второ място в ЕС в негативната класация, единствено след Гърция, където 36% от домакинствата са имали подобни проблеми през 2018. (Dnevnik.bg)

///

ЗАГРЕБ

Битка в Хърватския демократичен съюз (ХДС). Миро Ковач, бивш министър на външните работи и председател на парламентарната комисия по външна политика, отново атакува председателя на управляващата ХДС и премиер Андрей Пленкович.

Но защо? Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

Други новини – Хърватия засилва ветеринарните инспекции, заради птичия грип. След като Полша, Словакия, Унгария и Румъния съобщиха за случаи на грип H5N8, Хърватия повиши контрола си. Въпреки че само една пета от заразеното месо от Унгария е намерено и унищожено, властите твърдят, че то не представлява опасност за потребителите. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Критики в Давос за закупуването на оръжие. Вчера сръбският президент Александър Вучич заяви, че най-голямата критика, която е чул в Давос, е свързана със закупуването на руско оръжие от Сърбия, на което той е отговорил „ясно и категорично“, че оръжията са предназначени за отбраната на страната и че Сърбия дори е можела да си позволи да закупи и руските модерни системи S-300 и S-400, но се е въздържала.

Какво точно каза сръбският президент? Прочетете повече в EURACTIV Сърбия.

///

САРАЕВО

Външнотърговски дефицит от над 4 милиарда евро за 2019 г. Външнотърговският дефицит на Босна е достигнал 8.6 милиарда босненски марки (около 4 милиарда евро), а степента на покритието ,,внос/износ е била 58,9% в края на 2019 г., публикува държавната агенция за статистика. Общият износ на страната е достигнал около 5,8 милиарда евро, което е с 3,4% по-малко в сравнение с 2018 г., а вносът е достигнал до около 9,9 милиарда евро, увеличение от 1,2%. Ключови търговски партньори на Босна и Херцеговина са Германия, Италия и Хърватия и Сърбия. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

***