Финландия закрива китайски институт заради цензура и шпионаж

Хелзинкският университет е домакин на Институт Конфуций, който се фокусира върху преподаването на китайски език и култура от 2007 г. [ Shutterstock/linlypu ]

Договорът за сътрудничество между Хелзинкския университет и Института „Конфуций“ ще бъде прекратен след обвинения в разпространение на китайска „мека сила“, шпионаж и опит за блокиране на дискусиите за Тибет.

Хелзинкският университет е домакин на китайския институт „Конфуций“, фокусиран върху преподаването на китайски език и култура от 2007 г. Сътрудничеството се основава на партньорство с Китайския университет „Ренмин“, който изпраща преподаватели в Хелзинки всяка година. Институтите Конфуций са създадени през 2004 г. и към момента има 525 института в 146 държави.

През годините тези културни институти бяха обвинявани, че са троянски коне, разпространяващи китайска мека сила и дори извършват шпионаж. Твърди се, че китайските преподаватели, които изпраща китайското правителство, избягват теми като клането на площад „Тянанмън“ и Културната революция.

Преди две години Институтът „Конфуций“ в Хелзинки се опита да блокира дискусиите за Тибет.

Белгия затвори своя Институт „Конфуций“ през 2019 г., Швеция и Дания през 2020 г., а Норвегия през 2021 г. В момента в ЕС има около 190 института. Към април броят на институтите в САЩ падна до 18.

Според заместник-ректора на Хелзинкския университет Хана Снелман, Китай е нетърпелив да продължи да финансира програмата. Въпреки това, „ние искаме сами да изберем преподаватели и да ги наемем на работа. Ние също така искаме обучението по китайски език да бъде базирано на научни изследвания“, обясни Снелман пред финландската телевизия YLE в събота (18 юни).