Финландски министър: Поведението на ЕС към бежанците е „срамно“

Коментарите на Охисало са във връзка със ситуацията в Гърция, където голям брой деца без придружител живеят при тежки условия в бежански лагери. [EPA / ORESTIS PANAGIOTOU]

РубрикатаСтолиците“ ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ХЕЛЗИНКИ. Министърът на вътрешните работи на Финландия Мария Охисало (“Зелените”) определи отношението към търсещите убежище и бежанците в Европейския съюз като “срамно от гледна точка на общите ни ценности”. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

БЕРЛИН

Фон дер Лайен свидетелства в разследване за корупция. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бе в Берлин в четвъртък (13 февруари), за да отговори на въпроси, свързани с назначаването на външни експерти по времето, когато е била министър на отбраната на Германия. След появилата се информация за огромни суми, платени на консултанти и обвиненията в непотизъм по време на процеса на наемане, парламентарното разследване се стреми да установи законността на възложените поръчки, както и дали фон дер Лайен е знаела за това, което самата тя определи като “грешки”.

Сара Лоутън от EURACTIV Германия с повече информация за разследването на Бундестага.

///

ПАРИЖ

Драстичен спад на безработицата. През последното тримесечие на 2019 г. процентът на безработицата във Франция достигна 8,1% (спад с 0,7% в сравнение с предходната година). Безработицата е спаднала до най-ниското си ниво от 2008 г. насам, сочи статистическата агенция INSEE. Новите данни правят целта на правителството за падане на безработицата до 7% до края на мандата на Еманюел Макрон през 2022 г. “реалистично постижима”, заяви министърът на труда Муриел Пено. Никога досега толкова много хора не са били наемани на постоянни договори, а толкова много стажанти, чираци и търсещи работа в процес на обучение“, добави тя. (EURACTIV.FR)

///

ВИЕНА

След повече от пет седмици кибератаката срещу външното министерство бе отблъсната. По повод кибератаката срещу външното министерство на страната, за която бе съобщено за първи път на 4 януари, министърът на външните работи Александър Шаленберг заяви вчера (13 февруари), че IT системите на министерството са били изчистени успешно, а “максималната безопасност на данните” е възстановена. Разследването за произхода на нападателите обаче продължава, тъй като министерството разкри, че мащабът на операцията предполага чужда правителствена намеса. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

МАДРИД

Среща между Санчес и Касадо. Испанският социалистически премиер Педро Санчес ще се срещне с Пабло Касадо, лидер на консервативната Народна партия в понеделник (17 февруари) на фона на силен разрив в позициите им по основни политически въпроси, особено по отношение на сепаратистката криза в Каталуния, съобщава EFE, партньор на EURACTIV.

///

Испания не е нарушила Европейската конвенция за правата на човека при незабавното експулсиране на двама мъже от анклава Мелила в Мароко, установи съдът в Страсбург. “Решението на съда за легитимността на действието на Испания, поради незаконното влизането на мъжете в страната, е удар по правата на бежанците и мигрантите”, заяви Анна Ший, изследовател в “Амнести Интернешънъл”.

Прочетете повече тук.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

450 милиона евро за държавна пропаганда. След разгорещен дебат полският Сейм гласува да предостави 2 милиарда злоти (над 450 милиона евро) финансиране на полската държавна телевизия TVP за следващата година (повече от предходните две години). TVP е отличен пример за публична институция, превзета от управляващата консервативна партия “Право и справедливост” (ПиС) и използвана за партийна пропаганда за ужас на мнозина, дори и на някои поддръжници на ПиС. (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

///

ПРАГА

Разширяването на ЕС не е бреме”. Председателят на долната камара на чешкия парламент Радек Вондрачек (“АНО”, “Поднови Европа”) заяви, че по-нататъшното разширяване на ЕС нe е бреме и че „преговорите за присъединяване трябва да се ускорят“ в рамките на среща с неговите колеги от Словакия, Австрия, Черна гора и Сърбия в Братислава в четвъртък (13 февруари). Вондрачек е убеден, че страните от Югоизточна Европа заслужават да станат пълноценни страни-членки на ЕС, добавяйки, че чехите ще се опитат да убедят френските политици, които все още се противопоставят на процеса на разширяване. (Ондрей Плевак | EURACTIV.cz)

Прочетете също: “Commission tries to breathe new life into EU enlargement“.

///

БУДАПЕЩА

Рекордно ниско ниво за форинта. Унгарската валута – форинт – падна под 340 спрямо еврото и достигна рекордно ниско ниво. Валутата е загубила повече от стойността си до средата на февруари тази година в сравнение с цялата минала година. “Предпазихме унгарските граждани от риска от валутния курс доколкото е възможно, въпросът вече не е толкова актуален”, заяви в отговор Гергели Гуляс, началник на кабинета на премиера Виктор Орбан в четвъртък (13 февруари). (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Изгаряне на отпадъци. Правителството ще провери как четири от най-големите топлоелектрически централи в страната са изгаряли отпадъци постанови прокуратурата. Решението бе мотивирано от “голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост”. Екоминистерството трябва да отговори дали инсталациите имат нужните филтри за пречистване на въздуха и разрешения за съхраняване и изгаряне на отпадъци. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

Реалният БВП е нараснал от 3,1% през 2018 г. до 3,7% през 2019 г. въпреки по-слабото външно търсене и цялостната несигурност в световен план, заяви Европейската комисия в зимната си икономическа прогноза. Очаква се обаче растежът на реалния БВП на страната да се забави значително до 2,9% през 2020 г. и до 3,1% през 2021 г. поради по-слабия ръст на вътрешното търсене. “Въпреки че частното потребление се очаква да остане ключов двигател на растежа, приносът му за икономическия растеж ще намалее на основата на слаб растеж на заетостта”, се казва в доклада. (Dnevnik.bg)

///

ЛЮБЛЯНА

Янша заплашва да окаже натиск над всекидневника “Дневник”. Бившият премиер Янез Янша, лидер на Словенската демократична партия (ЕНП), най-голямата партия в словенския парламент, заяви пред журналиста от “Дневник“ Мета Роглич, че партийните органи на Словенската демократична партия ще вземат решение за “редакционната политика на Дневник”. Прочетете повече от Желко Търканец тук.

///

ЗАГРЕБ

Спор заради обвинения в пленарна зала. Хърватските членове на ЕНП изразиха съжаление, че са били единствените хърватски представители по време на разгорещена пленарна дискусия в Европейския парламент относно миграцията в ЕС, в която прогресистите атакуваха ситуацията с бежанците на границата между Хърватия и Босна. Депутатите от Хърватския демократичен съюз заявиха, че “проблемът е от национално значение и следователно трябва да бъде адресиран от всички хърватски евродепутати”. Прочетете повече от Теа Трубич Макан от EURACTIV.

///

Кметът на Загреб Милан Банич издаде заповед за уволнение на всички членове на Хърватския демократичен съюз (ХДС) от институциите на града след като тази седмица управляващата партия отхвърли градоустройствения план на кмета. Според анонимни източници този ход може да засегне няколко служителя на високи позиции, близки до премиера Андрей Пленкович. ХДС все още вярва, че сътрудничеството с кмета на Загреб е възможно, но предупреди, че “ако Бандич продължава да бъде злонамерен, от партията също могат да отговорят със същото“. (Теа Трубич Макан, EURACTIV.hr)

///

БУКУРЕЩ

ЕС прогнозира по-висок растеж. Европейската комисия подобри прогнозата си за икономическия растеж на Румъния за тази и следващата година в зимната си икономическа прогноза. ЕК очаква БВП на Румъния да нарасне с 3,8% през 2020 г. (в сравнение с 3,6% в есенната си прогноза) и 3,5% през 2021 г. (от 3,3% в ноемврийския доклад). Комисията предвижда добри инвестиционни перспективи за страната, но предупреди, че макар и при прогнозираното силно вътрешно потребление, рискове от фискални отклонения съществуват.

///

Румъния тепърва ще разбере естеството на спешните постановления, приети на последното заседание на правителството преди вота на недоверие. Ден преди вота на недоверие (4 февруари) румънското дясноцентристко правителство прие голям брой законопроекти, предизвиквайки възмущението на политически наблюдатели и опозицията. Прочетете повече в EURACTIV Румъния.

///

БЕЛГРАД

Сърбия ще защити правата на сърбите в региона. Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че нестабилната ситуация в региона не удовлетворява Сърбия и че правата на сърбите в региона са застрашени. Тя призова разрешаването на споровете по дипломатичен път, припомняйки поканата за преговори на президента Александър Вучич към сърбите от Черна гора и Република Сръбска. Срещата ще се състои на 15 февруари. (EURACTIV.rs)

///

ПОДГОРИЦА

Турско-френски консорциум ще получи концесия с помощта на сестрата на президента. Черногорските летища в Подгорица и Тиват, посрещащи около 2,5 милиона пътници всяка година, са в процес на отдаване на концесия, която най-вероятно ще бъде спечелана от турско-френски консорциум, съставен от TAB и Aéroports de Paris (ADP). По-рано медии в страната  съобщиха, че TAB и ADP са наели адвокатската кантора на Ана Джуканович, сестрата на президента Мило Джуканович. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ПРИЩИНА

Косово не е включено в сръбския проект за “малък Шенген”. Миналата седмица Сърбия разпространи проектно споразумение за инициатива за регионално сътрудничество, наречена “Малък Шенген”, в която Косово не се споменава, въпреки липсата на “негативна реакция” от посолствата, предаде TV21. Проектът предвижда сътрудничество между Сърбия, Албания и Северна Македония в областта на търговията и “обмена на класифицирана информация от граничните власти”, включваща и митниците. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

***