„Фолксваген“ замрази плановете си в Турция заради операцията в Сирия

[ДПА]

Управителният съвет на „Фолксваген“ е отложил за неопределено време подписването на договора за строителство на завод за производство на автомобили в Турция, съобщава германската бизнес медия „Ханделсблат“, цитирана от „Дневник“. Източници в ръководството на концерна казват, че турската военна операция срещу кюрдите в Северна Сирия е променила ситуацията „фундаментално“.

В началото на годината „Фолксваген“ обяви намерението си да построи завод за 1.4 милиарда евро в Югоизточна Европа или Турция. Конкуренти за инвестицията бяха Турция, България, Сърбия и Румъния. Накрая в играта останаха само България и Турция, а германците предпочетоха да инвестират край турския град Измир. Преди три седмици германската компания дори регистрира фирма за производство на автомобили в Турция с капитал над 100 милиона долара.

Причините „Фолксваген“ да се спре на Турция са тривиални. Метрополията на Измир има население 4.3 милиона души. Средната заплата в Турция е по-ниска от тази в околните европейски държави, но за сметка на това страната разполага с достатъчно квалифицирана работна ръка, бърз достъп до голямо пристанище и отлични пътища. Турският президент Реджеп Ердоган предложи на германската компания щедра държавна помощ, която включва дори гарантирано изкупуване на част от продукцията на завода.

„Мястото край Измир беше избрано, защото е значително по-евтино (от другите конкуренти, включително България-б.р.) и предлага по-добри възможности за продажби“, коментират представители на ръководството на „Фолксваген“, цитирани от „Ханделсблат“.

Войната, която натисна спирачките

При новината за нахлуването на турската армия в Сирия германският концерн бе буквално принуден да натисне спирачките. „Не може да става дума за гласуване в полза на Турция и за известно време няма да има подписване на договор“, обяви ръководството на компанията пред „Ханделсблат“.

Според информация на друг вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ германската компания не се е отказала изцяло от проекта си за строителство на завод край турския град Измир, където трябва да се произвеждат моделите на „Фолксваген Пасат“ и „Шкода Супърб“. Ако има убити сред цивилното население в Сирия при турската операция, гласуването ще бъде отложено най-малко с няколко месеца, съобщава вестникът.

Замразяването на плановете за строеж на завод в Турция не означава, че компанията ще се върне към втората си опция – България. Властите в София предлагат само нискии данъци и членството на страната в ЕС, което накрая се оказа и проблем заради невъзможността да се даде пряка държавна помощ за „Фолксваген“ . Източници в българската столица признават, че германската компания най-вероятно никога не е имала колебания, че ще направи инвестицията си в Турция, а София е била държана в надпреварата като уловка, за да се получи възможно най-добрата оферта от Ердоган.

Реакцията на София

Преди ден бившият български президент Росен Плевнелиев обяви, че страната ще сезираме Европейската комисия за неспазване на правилата на общия европейски пазар от страна на „Фолксваген“ и Турция. Плевнелиев е председател на българския Автомобилен клъстер, който беше част от преговорите с „Фолксваген“.

„Турция не е член на ЕС, но е член на общия пазар и митническия съюз. Турция трябва да се придържа към правилата на общия пазар, а не го прави. Очаквам сделката с „Фолксваген“ години наред да е пример за неспазване на правилата на общия пазар. И от тази сделка ще има последствия както за концерна, така и за Турция. Очевидното неспазване на правилата на общия пазар трябва да доведе до санкции“, каза Плевнелиев.

Според Плевнелиев концернът съзнателно се възползва от щедрата оферта на Ердоган, въпреки че знае, че тя не съответства на правилата на пазар и добави, че ЕК ще разгледа много внимателно този казус. Плевнелиев обяви, че Ердоган е обещал на „Фолксваген“ да купува за нуждите на държавата и неговата Партия на справедливостта и развитието 100 000 леки коли от новия завод.

Санкциите на Тръмп

Сега обаче ситуацията е различна. Операцията на Турция в Северна Сирия доведе до остри критики от водещите държави в ЕС, които се опасят от нова бежанска вълна. Президентът на САЩ Донлад Тръмп се готви да въведе наказателни мита срещу Турция заради вътрешния натиск, тъй като Ердоган напада сирийските кюрди, които бяха ключов съюзник на САЩ срещу „Ислямска държава“. Санкциите ще отслабят допълнителното нестабилната турска валута.

Вашингтон обяви, че ще спре преговорите за търговски сделки с Анкара за 100 милиарда долара и ще преустанови напълно сътрудничеството си с турските инистерства на отбраната и енергетиката. Водещият индекс на борсата в Истанбул ISE100 се понижи с 5% при новината за възможните нови америакнски санкции.