Фон дер Лайен към скептичните германци: “Бих избрала ваксината на AstraZeneca“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори за стратегията на ЕС за ваксиниране в Брюксел, Белгия, 8 януари 2021 г. [Pool / EPA / EFE]

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че с радост ще се имунизира с ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca, докато служителите се втурнаха да търсят начини да преразпределят дозите, които Германия отказа.

Изказването на Фон дер Лайен дойде на фона на нарастващите опасения, че неблагоприятните коментари на висши европейски служители, включително френския президент Еманюел Макрон, са забавили приемането на една от трите ваксини, одобрени в момента в целия блок.

По-рано този месец Макрон заяви, че Великобритания е поела риск като е одобрила продукта  на AstraZeneca толкова бързо. Германско официално проучване също открива доказателства, че макар и ефективна, ваксината има по-тежки странични ефекти от двамата си основни съперници.

“Бих се ваксинирала с препарата на AstraZeneca, без да се замислям, точно както с продуктите на Moderna и BioNTech/Pfizer“, каза Фон дер Лайен.

Изказването й прозвуча странно за мнозина, тъй като дойде месец след като Европейската комисия обвини AstraZeneca, че е дала приоритет на Великобритания пред ЕС при доставката на ваксината. Заради това доставките за блока са намалени и ще забавят графиците на страните членки за ваксинация. Компанията отрече тези обвинения.

Комисията беше разкритикувана заради бавния темп на ваксинация в 27-членния блок, защото не е успяла да осигури достатъчно ранни доставки, на които лидерите разчитат, за да сложи край на пандемията, опустошила икономиката на континента.

Повечето германци обявиха, че предпочитат да бъдат имунизирани с немската ваксина на BioNTech, което доведе до нарастващ брой неизползвани дози на AstraZeneca. Затова  служителите от евроинституциите и политиците започнаха да се надпреварват да предлагат начини ваксините да не отидат на вятъра.

Ръководителят по социалните въпроси Елке Брайтенбах заяви, че неизползваните дози трябва да се дадат на 3000 бездомни, живеещи във временни центрове в Берлин. “Не бива да забравяме онези, които нямат шумно фоайе зад себе си“, коментира тя.

По-рано вътрешният министър Хорст Зеехофер заяви, че неизползваните ваксини трябва да отидат в полицията.

Срив

Междувременно компанията AstraZeneca  съобщи на ЕС, че очаква да достави по-малко от половината ваксини срещу COVID-19, които са договорили за второто тримесечие, съобщи официален представител на ЕС пред Ройтерс.

AstraZeneca не отрече казаното от служителя, но в изявление по-късно през деня обяви, че компанията се стреми да увеличи производителността, за да достави обещаните 180 милиона дози.

Очакваният недостиг, който не бе докладван по-рано, е следствие на голямо намаляване на доставките през първото тримесечие и може да засегне плановете на блока да изпълни целта си да ваксинира 70% от възрастните до лятото.

Представителят на ЕС, който участва пряко в преговорите с британско-шведския производител, заяви, че компанията е информирала Брюксел по време на вътрешни срещи, че “ще достави по-малко от 90 милиона дози през второто тримесечие“.

Договорът на AstraZeneca с ЕС, който изтече миналата седмица, показа, че компанията се е ангажирала да достави 180 милиона дози на 27-членния блок през второто тримесечие.

Запитан за коментара на официалния представител на ЕС, говорител на AstraZeneca заяви: “Надяваме се, че ще успеем да изпълним доставките си в съответствие с предварителното споразумение за покупка.“