Фон дер Лайен предлага МакГинес за еврокомисар по финансовите услуги

МакГинес е член на дясноцентристката група на ЕНП и понастоящем първи заместник-председател на Европейския парламент.[Европейски парламент]

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи във вторник (8 септември) Мейрийд МакГинес от Ирландия за комисар по финансовите услуги, поемайки поста от изпълнителния зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис. Латвиецът ще поеме отговорност за търговския портфейл – пост освободен от Фил Хоган.

Изборът на МакГинес, член на дясноцентристката група на ЕНП и понастоящем първи заместник-председател на Европейския парламент, почти постигна полово равенство в колегията, важен въпрос за фон дер Лайен, като с нея ще има 13 жени и 14 мъже еврокомисари.

За поста на Хоган Ирландия предложи и Андрю МакДауъл, бивш вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка. Хоган беше принуден да подаде оставка като еврокомисар по търговията през август, след като наруши въведените ограничения срещу пандемията, за да присъства на вечеря в Ирландия.

Фон дер Лайен похвали европейския опит и на двамата кандидати.

Но председателят на Европейската комисия избра МакГинес, като добави, че тя има отлична квалификация и пълното ѝ доверие за този пост.

МакГинес ще поеме финансовото портфолио в решаващ момент за ЕС. Тази есен, наред с други инициативи, Европейската комисия ще предложи дългоочаквани правила за криптовалутите, стратегия за цифрови финанси и предложение за интеграция на сектора на платежните услуги в Европа.

МакГинес ще бъде отговорна да поведе и трудната борба за завършването на съюза на капиталовите пазари в ЕС.

Домбровскис от своя страна ще добави търговското портфолио към разностранния си опит. Фон дер Лайен също обяви, че той ще бъде представител на Еврокомисията на заседанието на Еврогрупата заедно с комисаря по икономика Паоло Джентилони.

В резултат на това най-голямото политическо семейство, ЕНП,  ще запази влияние върху търговското портфолио, за което партията настояваше.

Сега Европейският парламент ще организира изслушванията на МакГинес и Домбровскис, които ще се борят за одобрението на евродепутатите.