Фон дер Лайен: Ресорът на Мария Габриел ще е с ново име

Мария Габриел [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел ще бъде сменено от “Иновации и младеж” на “Иновации, наука, култура, образование и младеж”. Това обяви председателят на бъдещата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, представяйки екипа си преди Европейския парламент в сряда (27 ноември). Това съобщи dnevnik.bg Депутатите трябва да одобрят, или да отхвърлят комисията днес.

Миналата седмица председателят на Европейския парламент Давид Сасоли каза, че думата “култура” е трябвало да влезе в титлата на българския комисар и ЕП би бил доволен от такова допълнение. Културата и спортът са в обхвата на бъдещите отговорности на еврокомисаря Габриел, но това не се посочваше още в името на нейния ресор.

Европарламентът успя да постигне промяна в наименованието на задачите на гръцкия еврокомисар, който вместо за “съхраняването” на европейския начин на живот, ще отговаря за неговото “насърчаване”. Промени бяха въведени в отговорностите на еврокомисаря от Люксембург и в наименованието на отговорностите на еврокомисаря от Литва.