Франция блокира транзита на британците към домовете им в ЕС

Според новите правила за пътуване, които се прилагат от 28 декември от френските власти, само британци, чието официално основно местожителство е във Франция, могат да преминават. 

Британците, които живеят в Европейския съюз, вече не могат да пътуват през Франция до домовете си страните от блока според новите разпоредби, които създадоха объркване за много пътуващи по време на празниците.

От 18 декември нататък пътувания от Франция към Великобритания и от Великобритания към Франция няма да могат да се правят, освен ако не са „наложителни“, независимо дали сте ваксинирани или не сте ваксинирани срещу коронавирус. За наложителни не се считат пътувания с цел туризъм, както и командировки заради бизнес.

За наложителни причини се смятат пътуване на британски и френски граждани и членовете на техните семейства, както и на граждани на ЕС и членовете на техните семейства, които живеят във Франция или които преминават транзитно през Франция, за да достигнат държавата на своето местоживеене в ЕС.

Много британци пътуват под Ламанша до Франция, като използват подводният железопътен тунел „Евротунел“, който свързва френския град Кале с британския град Фолкстоун, за да стигнат до домовете си в ЕС.

След това обаче бяха въведени нови правила за пътуване, които се прилагат от 28 декември от френските власти. Само британци, чието официално основно местожителство е във Франция, могат да преминават през тунела.

„Освен ако нямат право на пребиваване във Франция, британските граждани вече се считат за граждани на трети страни и не могат да преминават транзитно през Франция по шосе, за да стигнат до страната си на пребиваване в ЕС“, съобщи операторът на „Евротунел“ в туит късно в сряда.

P&O Ferries предупреди, че „само хората, които живеят или ще отседнат във Франция, ще имат право да ползват тунела“.

Служител на френското министерство на вътрешните работи каза, че не е променило списъка си с „убедителни“ причини, позволяващи на британците да пътуват до Франция.

„Изглежда логично да ги разглеждаме като всички останали граждани на трети страни и да не разрешаваме транзита им към друга държава от ЕС“, коментира служителят.

Всички туристически и професионални пътувания са преустановени.

Промяната хвана стотици британци неподготвени, докато се готвеха да се върнат от семейни посещения през празниците.

„Няма никакъв смисъл“, каза Фиона Навин-Джоунс, професор, която се надява да се върне в Белгия, където живее със семейството си от 14 години, през Евротунела от Обединеното кралство.

„Вече нямам право да се връщам у дома“, каза тя, добавяйки, че новите правила изглежда „използват ковид, за да прикрият това, което наистина е проблем след Брекзит“.

Париж и Лондон имат конфликт по редица трудни теми, включително риболова и нелегалната имиграция, след официалното излизане на Великобритания от ЕС преди близо две години.

Не е ясно дали правилата се прилагат към влаковата услуга Еуростар, която много британци използват, за да се връщат по домовете си в Белгия и другаде.

Потребител на Туитър, който бил върнат от френската полиция, докато се опитвал да влезе в Евротунела, написа, че е успял да се върне в Брюксел с влак.

„Митничарите във Франция казаха, че са им връчили документа през последните няколко часа, който изяснява правилото за неоспорими причини. Дори изглеждаха малко разочаровани“, пише Роланд Мур, изпълнителен директор по връзки с обществеността в Белгия.