Франция въвежда вечерен час, а Европа налага все повече ограничения

Снимка на телевизионния екран показва френския президент Еманюел Макрон, който говори по време на интервю за ситуацията с огнището на COVID-19. [Guillaume Horcajuelo/EPA/EFE]

Франция стана поредната европейска държава, която засили антикоронавирусните мерки, като наложи вечерен час в Париж и осем други града от събота. Германия и Ирландия също увеличиха ограниченията.

“Трябва да действаме. Трябва да спрем разпространението на вируса“, каза президентът Еманюел Макрон пред обществената телевизия, обявявайки вечерен час между 21:00 и 6:00 ч. Тази мярка ще остане в сила до шест седмици.

Други големи френски града като Лион, средиземноморското пристанище Марсилия и  Тулуза също ще наложат вечерен час. От марката ще бъдат засегнати около 20 милиона души от общо 67 милионното население на страната.

Само минути преди съобщението на Макрон правителството му беше заявило, че ще направи всичко, за да не излага на риск здравето на французите.

С над един милион смъртни случая от новата зараза и близо 40 милиона случая в световен мащаб, региони като Европа отново са изправени пред труден избор как да овладеят нова вълна без икономическата разруха, причинена от блокирането в цели държави.

В Германия канцлерката Ангела Меркел обяви по-строги мерки при частни събирания и задължително носене на маски.

“Убедена съм, че това, което правим сега, ще бъде решаващо за това как ще преминем през тази пандемия“, каза Меркел.

Новите заразени в Германия продължиха да нарастват в сряда, като достигнаха 5000 души за 24 часа. Това ниво е много по високо от онова, наложено на най-голямата европейска икономика през пролетта.

“Ние сме в ситуация, в която трябва да реагираме бързо. Но за това всички ние трябва да положим усилия.“, каза Лотар Вилер, ръководител на германската агенция за контрол на заболяванията.

Влошаване на ситуацията

В Испания баровете и ресторантите ще бъдат затворени в провинция Каталуния през следващите 15 дни, тъй като страната стигна едни от най-високите нива на заразяване в Европейския съюз, с близо 900 000 случая и над 33 000 смъртни случая.

Мерките влязоха в сила и в Нидерландия, където бяха наложени ограничения върху продажбите на алкохол и задължителни изисквания за носене на маски. А Северна Ирландия обяви четириседмично затваряне на кръчми и ресторанти.

Министър-председателят на Ирландия Майкъл Мартин обяви множество нови блокади по границата с британската провинция Северна Ирландия, включително затварянето на  търговски обекти, спортни зали, басейни и развлекателни центрове.

По-рано в сряда правителството на Северна Ирландия обяви планове за затваряне на барове и ресторанти за четири седмици, затягане на ограниченията за социални събирания и удължаване на междинната училищна ваканция, за да се противопостави на нарастващия брой случаи на зараза.

Степента на заразяване “трябва да бъде намалена сега или наистина много скоро ще бъдем в много трудна ситуация“, каза министър Арлин Фостър пред депутатите от Асамблеята на Северна Ирландия.

Идва ли бедствие?

Британският премиер Борис Джонсън също е под нарастващ натиск да наложи по-строги мерки.

Джонсън заяви, че ново блокиране в Обединеното кралство ще бъде “катастрофа“, но не изключва подобна възможност, тъй като правителственият научен консултативен комитет одобри временно затваряне.

А в Италия властите регистрираха 7332 нови случая в сряда – най-високият дневен брой, с който страната се е сблъсквала.

Рим вече наложи нови, по-строги правила за контрол, включително забрана на партита, аматьорски футболни мачове и посещение на баровете през нощта.

Извън Европа, Иран в сряда обяви нови ограничения за пътуване, засягащи столицата Техеран и четири други големи града. В същото време броят на починалите в съседен Ирак от началото на пандемията премина 10 000 души.

Най-малко 1 089 039 души по света са починали от коронавируса, откакто заразата се появи в китайския град Ухан в края на 2019 г. По света вече са регистрирани поне 38,3 милиона случая.

По време на онлайн преговори финансовите министри и централните банки на Г-20 се съгласиха да удължат мораториума върху изплащането на дълга на най-бедните страни в света за още шест месеца.

Виртуалните разговори, организирани от ротационния председател на Г-20 Саудитска Арабия, се състояха ден след като Международният валутен фонд предупреди, че глобалният БВП ще се свие с 4,4% през 2020 г. и щетите, нанесени от пандемията, ще се усещат с години.

Какво става с ваксините?

Надеждите за ваксини  претърпяха провал заради спирането на на две клинични изпитвания в Съединените щати.

Американската фармацевтична компания Eli Lilly заяви, че е спряла тестовете във фаза 3 на лечението с антитела поради инцидент, а и Johnson & Johnson се сблъскаха с подобен проблем.

Въпреки неуспехите, които според здравните експерти са нормални, тъй като тестването се увеличава в по-късните си етапи, Световната банка одобри 12 милиарда долара за развиващите се страни, за да финансират покупката на ваксини.