Франция казва “Не” на локдауна, засилва ваксинационната кампания

Веран следва препоръките на националния здравен орган на страната (HAS), който в четвъртък (25 ноември) намали препоръчителното време за поставяне на бустерна доза от шест на пет месеца. EPA-EFE/THOMAS COEX / POOL MAXPPP OUT [THOMAS COEX/EPA]

Франция няма да въведе локдаун или вечерен час, а ще ускори ваксинационната си кампания, за да забави растежа на случаите на заразени с COVID-19 по време на четвъртата европейска вълна.

Министърът на здравеопазването Оливие Веран направи съобщението на пресконференция в четвъртък (25 ноември), след като комбинацията от силно заразния Делта вариант и по-ниските температури доведе до 32 591 нови случаи в сряда.

„Имаме средствата да предотвратим драматичните последици от първите вълни“, каза Веран.

Докато някои европейски страни като Австрия предприемат ограничителни мерки, Франция избира „да съвместява свободата и отговорността“, посочи Веран, който беше придружен от министъра на образованието Жан-Мишел Бланкер и генералния директор на здравеопазването Жером Саломон.

Това означава, че няма да има локдаун, вечерен час или предсрочно затваряне на магазини, поне засега.

Министърът на здравеопазването възнамерява да повиши процента ваксинирани, като започне с предлагането на бустерна доза на  гражданите над 18 години и на тези, при които са минали пет месеца след втората доза.

Саломон добави, че сертификатите за COVID ще останат валидни от януари, само при бустерна доза в рамките на петмесечния срок.

Веран следва препоръките на националния здравен орган на страната (HAS), който в четвъртък (25 ноември) намали препоръчителното време за поставяне на бустерна доза от шест на пет месеца.

„Националният здравен орган на Франция смята, че тревожният епидемичен контекст оправдава ускоряването на кампанията за ваксинация чрез съкращаване на времето между първичната ваксинация и бустерната дозата“, пише HAS в прессъобщение.

Здравният министър отбеляза също, че PCR и антигенните тестове за издаването на COVID сертификати ще са валидни само за 24 часа от следващия понеделник (29 ноември).

Около шест милиона души остават неваксинирани. Неваксинираните са повече от ваксинираните пациенти в интензивните отделения във Франция или десет към едно, добави той.

Веран също така обяви ново лечение срещу вируса в началото на декември. Антивирусното лекарство, молнупиравир, произведено от Merck & co ще се използва при хора в риск или възрастни хора. „Франция ще бъде първата европейска държава, която ще предостави лекарството на своите граждани“, добави министърът.

Маски и начални училища

Министърът на здравеопазването на Франция също така подчерта важността на вентилацията имаските, които са „безценни инструменти“, които са били донякъде пренебрегнати. Той добави, че „тези ежедневни ограничения са ключът към нашата свобода“.

Маските ще бъдат задължителни от петък на всички обществени места, включително там, където се изисква пропуск за COVID, както и за достъп до коледните базари.

Министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер посочи, че от следващата седмица началните училища вече няма да трябва да затварят врати, ако тестът на ученик е положителен.

Бланкер приветства и ваксините за 12-17-годишните.

През следващит дни Франция може да разгледа възможността за ваксиниране на деца на възраст 5-11 години, следвайки препоръката на Европейската агенция по лекарствата (EMA) от четвъртък (25 ноември).