Франция намеква за коалиция на желаещите общ дълг

Франция не може да разбере германската позиция, а нидерландското правителство все още е на различни позиции с Италия по въпроса дали е необходима условност при прилагането на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС).[EPA/OLIVIER HOSLET]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

ПАРИЖ. Франция не изключва идеята за емитиране на общ дълг с други европейски страни и би могла да създаде коалиция от страни-съмишленици в случай на германско вето, заяви източник от Елисейския дворец. Идеята за подобна коалиция, изразена първо от Паскал Лами, все още може да си проправи път.

Докато Еврогрупата е разделена на два лагера по отношение на управлението на здравната криза, Франция стои зад необходимостта от подкрепа на европейските икономики, най-силно засегнати от кризата с коронавируса. В това число са Испания и Италия, които са и сред най-задлъжнелите страни в Европа.

Франция не може да разбере германската позиция, а нидерландското правителство все още е на различни позиции с Италия по въпроса дали е необходима условност при прилагането на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС). А каква е позицията на заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Скинас?

Прочетете статията от EURACTIV Франция и Сарантис Михалопулос.

///

БЕРЛИН

Оптимизъм въпреки кризата. Докато пандемията от коронавирус продължава да върлува в Германия и по целия свят, икономическите експерти предвиждат бързо възстановяване след неизбежната тежка икономическа рецесия. Данните са част от двугодишна пролетна прогноза, публикувана в сряда (8 април). Прочетете цялата статия на Филип Грюл от EURACTIV Германия.

///

През следващата седмица Германия ще приема до 50 непридружени непълнолетни лица от гръцките острови, съобщи във вторник (8 април) министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер от Християнсоциалния съюз. (Кристина Госнер | EURACTIV.de)

///

ВИЕНА

Тестването за антитела ще започне до края на април. Министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер (“Зелените”) заяви в телевизионно интервю в сряда (8 април), че правителството ще въведе тестове за антитела до края на април. Това ще играе решаваща роля в правителствения план за излизане от извънредното положение. Това бе посочено на пресконференция в понеделник, ръководена от кризисния екип срещу коронавируса в Австрия.

До 13 април блокирането ще бъде облекчено, като малките магазини ще бъдат отворени (при строги хигиенни правила), а по-големите магазини, а след това и ресторантите ще ги последват през май. Успоредно с това правителството ще въведе стратегия за ограничаване, която включва изолиране на заразени лица, тестване на предполагаеми случаи и проследяване на инфекции, а тестовете за антитела ще разкрият кой вече има имунитет. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

Прочетете повече за стратегията на Австрия за излизане от извънредното положение тук.

///

БРЮКСЕЛ

Малките и средни предприятия в беда. До 30,8% от малките и средни предприятия в Белгия може да не преживеят кризата с COVID-19, ако настоящите всеобхватни мерки за борба с пандемията се запазят, според оценки на белгийската банка Belfius. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

Прочетете също: Belgian start-up scene calls for ‘life support’ amid COVID-19 crisis

///

ЛОНДОН

Помощ за благотворителни организации. В сряда правителството обяви пакет от 750 милиона паундa в подкрепа на благотворителни организации, засегнати от пандемията от коронавирус. Действието на министъра на финансите Риши Сунак е в отговор на нарастващите опасения, че някои благотворителни организации са изправени пред финансов колапс. Той е в следствие на свиването на доходите заради отменени събития за набиране на средства и принудителното затваряне на магазини като част от извънрeдното положение. Бенджамин Фокс от EURACTIV предава от Лондон.

///

ХЕЛЗИНКИ

Обезщетение за гражданите, принудени да останат у дома. Министерството на социалните въпроси и здравеопазването на Финландия подготвя законопроект, за да гарантира, че лицата, принудени да не работят и да останат вкъщи заради коронавируса, ще получат обезщетение за загуба на доходи. Прочетете повече от Пека Вантинен.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Италия вдига залога. В интервю за германския таблоид Bild, премиерът на Италия Джузепе Конте повтори предишния си призив за общи европейски действия, вместо самостоятелни национални отговори за справяне с пандемията от COVID-19. Но този път той вдигна залога, като добави, че ако ЕС не се справи с предизвикателството, Италия “трябва да се откаже от европейската мечта”.

Според Конте, ако Европа не въведе финансови инструменти като еврооблигации, Италия ще бъде принудена да се справи с извънредната ситуация със собствените си ресурси. “Не е нужно да убеждавам германците; те трябва сами да се убедят. В края на тази криза не можем да кажем, че операцията е била успешна, ако пациентът е мъртъв”, добави Конте. (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

///

МАДРИД

Героичен отговор на COVID-19.  В сряда испанските здравни власти съобщиха за вълна на нови случаи на заразени с коронавирус, но и на възстановени пациенти, след като Световната здравна организация даде висока оценка на “героичния” отговор на страната в борбата с пандемията. Това съобщи EFE, партньор на EURACTIV. Въпреки че през последните 24 часа 757 души са загинали от пандемията, което прави броят на смъртните случаи 14 555 души. Според испанското министерство на здравеопазването, 32% от 146 690  заразени души са се възстановили. Възстановилите се само за последните 24ч са 4 813 души. Прочетете повече.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

БРАТИСЛАВА

Новият външен министър иска Словакия да помогне на най-силно засегнатите страни. Новият министър на външните и европейските въпроси Иван Корчок встъпи в длъжност в сряда (8 април) след 14 дни самоизолация като част от задължителната карантина след завръщането си от САЩ. Там той служеше като посланик на Словакия през последните две години. На първата си пресконференция Корчок засегна въпроса с пандемията от коронавирус в ЕС, заявявайки: “опечалени сме от трагедията, през която преминават нашите страни партньори Италия, Испания и Франция”.

“В ЕС трябва да мислим как можем да им помогнем. Дори и с ограничените възможности, които Словакия има, можем да помогнем. Не виждам това като политически жест, а като знак, че сме европейци”, добави той. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

ПРАГА

Противоречива информация. Чехия успя да спре разпространението на COVID-19 и може да започне да се връща към нормалния живот, заяви вчера (8 април) здравният министър Адам Войтех. Почти по същото време министърът на вътрешните работи Ян Хамачек посочи, че ограниченията ще бъдат вдигнати. Това не е първият път през последните няколко седмици, когато правителствени служители предоставят на медиите противоречива информация. (Онджей Плевак | EURACTIV.cz)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЛЮБЛЯНА

Възражение срещу кризисните мерки. След Великден четири леви опозиционни партии ще изпратят до Конституционния съд искане за преразглеждане на член 103 от антикризисния пакет мерки на правителството, съобщава “Дело”. Член 103 предоставя на полицията по-широки правомощия за контролиране на епидемията за гарантиране на спазването на ограничителните мерки. Предвижда се пакетът да бъде публикуван в Държавен вестник в петък (10 април) като част от програма на стойност 3 милиарда евро за справяне с последствията от епидемията.

Опозицията предупреждава, че съгласно член 103, правомощията, които дават достъп на полицията до чувствителна лична информация, са зададени твърде широко. (Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

///

СОФИЯ

Уволнени банкери. В сряда (8 април) премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на икономиката Емил Караниколов да освободи управителния съвет на Българската банка за развитие, която е 99,99% собственост на българската държава. Очакванията към ББР са, че с парите от бюджета ще се финансира малкия и средния бизнес по време на икономическата криза. Причината за нареждането на премиера е, че банката е отпуснала заем от 38 милиона евро на компания с приходи от 1000 евро за 2019 г. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

ЗАГРЕБ

Срещата на върха за Западните Балкани е отложена. В сряда (8 април) премиерът Андрей Пленкович и министърът на отбраната Дамир Кръстичевич изразиха задоволството си от работата на хората, работещи за вътрешната сигурност на фона на пандемията от COVID-19 и земетресението в Загреб. Коментарите дойдоха след заседанието на Съвета за координация на Държавна сигурност.

Междувременно хърватското председателство на Съвета на ЕС реши да отложи срещата на върха ЕС-Западни Балкани, насрочена за 7 май в Загреб. Прочетете повече от Теа Трубич Макан от EURACTIV Хърватия.

///

БЕЛГРАД

Сърбия се бори за осигуряване на равна позиция на ромите. В международния ден на ромите вицепремиерът Зорана Михайлович заяви, че ежедневно Сърбия се бори за осигуряване на равнопоставено положение на ромите в обществото. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

///

Сърбия бележи един от най-високите проценти смъртност в затворите в Европа, според годишната наказателна статистика на Съвета на Европа (SPACE). Коефициентът на смъртност сред сръбските затворници се е повишил значително, скачайки от 32,4 на 51,5 души на 10 000, което поставя Сърбия на високо място в списъка на страните с най-висока смъртност в затворите. Прочетете повече.

***