Франция настоява ЕС да води собствени преговори с Русия

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон в началото на Съвета на министрите по общите въпроси на ЕС в Брюксел, Белгия, 14 декември 2021 г. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Франция настоява за преки преговори за сигурност между Европейския съюз и Русия в допълнение към продължаващия диалог между Съединените щати и Москва, заяви френският министър по европейските въпроси Клеман Бон в неделя (23 януари). Междувременно той  предупреди за разделения в западния алианс.

27-членният Европейски съюз се нуждае от „предложения, организиран и редовен диалог с Русия, като същевременно поддържа твърда позиция“, каза Клеман Бон в интервю, излъчено по CNews в неделя.

Френският президент Еманюел Макрон предизвика опасения от разделение сред западните партньори в сряда в Страсбург, като намекна, че ЕС трябва да проведе преки преговори с Москва в допълнение към дипломацията между САЩ-Русия и САЩ-НАТО.

Макрон предложи същата идея миналата година, но някои страни от ЕС, особено в Източна Европа, не са склонни да водят преки преговори с руския лидер Владимир Путин.

Бон каза, че Путин харесва преките преговори между Русия и САЩ, защото „това е напомняне за Студената война и съревнованието между суперсили“ и също така му позволява да „раздели“ европейците.

„Би било погрешно да се опитваме да настройваме хората един срещу друг“, предупреди той. „Разделението ще бъде най-големият подарък, който бихме могли да дадем на Русия4, допълни министърът.

Той посочи, че Макрон отново ще говори с Путин „в следващите дни“, докато Франция и Германия работят върху „съживяването“ на четиристранните си преговори с Русия и Украйна, известни като Нормандския формат.

Съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски каза в неделя, че политически съветници от четирите страни ще се срещнат в Париж в сряда.

Срещата обаче не бе потвърдена от Франция.

Новото правителство на Германия беше изправено под натиск в неделя да заеме по-твърда позиция срещу Русия след промосковските забележки на шефа на военноморските сили на страната в Индия миналата седмица, които предизвикаха гняв в Украйна.

Началникът на германския флот Кай-Ахим Шьонбах, който подаде оставка в събота, каза, че е „глупост“ да се мисли, че Русия е на път да влезе в Украйна, въпреки че Москва струпва десетки хиляди войници по границата си.

Той каза още, че президентът Владимир Путин заслужава уважение.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който пътува до Берлин миналата седмица, каза в неделя, че „няма съмнения“, че Германия споделя притесненията на Вашингтон и поддържа единен фронт с НАТО за Украйна.

На фона на нарастващите страхове от руски военни действия срещу Украйна, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел ще се опита да съгласува отговора на блока с Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се присъедини към  виртуална среща на външните министри от ЕС в понеделник (24 януари).

Русия разположи над 100 000 войници по границите на Украйна и премества военно оборудване като бойни самолети в Беларус, а Западът се страхува от нахлуване в прозападния си съсед.

Кремъл настоява, че неговите сили не са струпани там, за да нападнат Украйна. Но американският президент Джо Байдън каза, че предположението му е, че руснаците ще предприемат ход, дори да е „незначително нахлуване“, което ще остави Запада разделен в отговора си.