Франция отменя забраната за транзитно преминаване на британци, живеещи в ЕС

Автомобили чакат да отпътуват от пристанище Доувър. [EPA-EFE/NEIL HALL]

Франция съобщи в четвъртък (30 декември), че ще преустанови действието на новото правило, което не позволява на британците да преминават транзитно през страната, за да стигнат до домовете си в други части на ЕС – ход, който изненада хиляди пътуващи.

„По време на празниците в края на годината“ граничната полиция ще проявява „толерантност“ към британците, които се връщат в Европейския съюз след пътувания, заявиха от Министерството на вътрешните работи на Франция.

Много британци пътуват през тунела под Ламанша от Англия до Франция, за да стигнат от Обединеното кралство до домовете си в други държави от ЕС.

За празниците много от тях се върнаха във Великобритания, за да посетят семейството и приятелите си, без да знаят, че Франция планира по-строги правила за хората, които нямат жителство.

Съгласно по-строгите правила за пътуване заради COVID-19, които се прилагат от 28 декември, само британци, чието официално основно местожителство е във Франция, трябва да бъдат допускани до страната.

„Освен ако нямат френско жителство, британските граждани вече се считат за граждани на трети страни и не могат да преминават през Франция по шосе, за да стигнат до страната си на пребиваване в ЕС“, посочи Eurotunnel в Tуитър късно в сряда.

Промяната предизвика тревога сред британците, които са предприели ваканционни пътувания, коментира френското министерство на вътрешните работи, признавайки предизвиканите „трудности при завръщане в страната на пребиваване“.