Франция трудно намира европейска подкрепа за Сахел

The Capitals е ежедневният обзор на столиците на EURACTIV.com

РубрикатаСтолицитеви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

ПАРИЖ

Къде са останалите страни членки в Сахел? На среща във френския град По в понеделник държавните ръководители на страните от Сахел (Мали, Буркина Фасо, Нигер, Чад и Мавритания) изразиха волята си за борба с терористичните групи в региона и се съгласиха да се съсредоточат върху граничната зона „Три“ под съвместното командване на операция „Баркхан“, провеждаща се от 2013 г.

Понастоящем в региона има 4500 френски войници, а  Макрон ще изпрати още 220. Ще последват ли примера му останалите страни членки на ЕС? Прочетете повече от EURACTIV Франция.

///

БРЮКСЕЛ

Над двореца не се вижда бял дим. 233 дни след федералните избори кралят удължи мисията на коалиционните информатори Йоахим Кунс, CD&V (Християндемократи и фламандци) и Жорж-Луи Буше, MR (Реформистко движение) до 28 януари.

„Сега различните партии трябва да могат да се стабилизират и да се придържат към едни и същи позиции си за период, по-дълъг от няколко дни“, заяви Буше.

Прочетете повече от Alexandra Brzozowski.

///

ВИЕНА

Миграционният пакт на ООН все още не е подписан. През 2018 г. Австрия (тогава ръководена от дясната коалиция ÖVP / FPÖ (Австрийска народна партия – Партия на свободата на Австрия), заяви, че няма да подпише миграционния пакт на ООН, за да предотврати създаването на термина „човешко право на миграция“, по думите на тогавашния вицеканцлер на FPÖ Хайнц-Кристиан Страхе.

Сега след като Зелените, които подкрепиха пакта на ООН, замениха отслабената от скандали „Партия на свободата на Австрия“ в управляващата коалиция, човек би си помислил, че коалицията ще подпише междуправителственото споразумение. Въпреки това външният министър Александър Шаленберг, добре запознат с подобни очаквания, посочи, че Австрия ще се придържа към досегашната си позиция. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

///

БЕРЛИН

„Проектно-ориентирано“ сътрудничество в Тюрингия? След месеци на политическа безизходица, в провинция Тюрингия може да се сформира управляваща коалиция. Призивът за създаване на „проектно правителство“ с предишната управляваща коалиция на социалдемократите (SPD), „Зелените“ и левицата, беше отправен от бившия министър-председател Дитер Алтаус от партията на Християндемократите (CDU).

След като не беше постигнато мнозинство на местните избори в края на октомври 2019 г., формирането на коалиция в Тюрингия продължава. Отчасти поради възхода на „Алтернатива за Германия“ (AfD), предишната управляваща коалиция загуби мнозинството си, което означава, че тези партии трябваше да си търсят други партньори, като Християндемократическия съюз (CDU) и либералната „Свободни демократи“ (FDP).

Ще подкрепят ли подобно сътрудничествто всички консерватори, особено ако им се наложи да си сътрудничат с лявата Die Linke? Прочетете повече от Sarah Lawton от EURACTIV Германия:

///

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – ИРЛАНДИЯ

ДЪБЛИН

Бъдещите отношения между Ирландия и Великобритания. Това беше „наистина добър ден за Ирландия и Обединеното кралство“, заяви вчера ирландският премиер Лео Варадкар, след като се срещна с министър-председателя и заместник-министрите на Северна Ирландия. В този ден коалиционното правителство в парламента на Северна Ирландия беше възстановено.

Самюел Столтън от EURACTIV обяснява кой носи отговорност при прилагането на ирландския предпазен механизъм (официално известен като Протокол за Северна Ирландия).

///

ЛОНДОН

Нов законопроект за земеделие гарантира субсидии за 2020г. в Обединеното кралство. Правителството на Великобритания въведе ново законодателство, което гарантира, че фермерите ще продължат да получават земеделски субсидии през 2020 г.

Прочетете повече от Natasha Foote.

>> Прочетете също: Великобритания може да бъде изправена пред Европейския съд, заради Брекзит

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Нов случай на мозъчна треска. Шести случай на менингит в Италия през последния месец и половина, този път появил се в покрайнините на Бергамо, Ломбардия. Пациентът, който е бил хоспитализиран, но не е в животозастрашаващо състояние, е съпруг на 48-годишна жена, починала от менингит преди десет дни. Въпреки че местните власти потвърдиха, че няма огнище на болестта, новината накара хората да изкупят и изчерпят запасите от ваксината в района. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

МАДРИД

Работата започва. Новото правителство, водено от социалистическия премиер Педро Санчес, ще проведе първото си заседание на кабинета днес (14 януари). Една от първите мерки, които коалицията между социалистите и левицата се очаква да приеме, е повишаване на пенсиите в съответствие с инфлацията.

Правителството на малцинството на Санчес обаче трудно ще приеме нов бюджет и големи реформи. Като знак за вероятните затруднения, които предстоят, опозиционни партии и прокурори разкритикуваха назначението на бившия му министър на правосъдието Долорес Делгадо за нов главен прокурор. Те заявиха, че номинацията ще застраши независимостта на съдебната система. (Jorge Valero | EURACTIV.com)

///

АТИНА

САЩ подкрепят енергийните проекти в Гърция. Гърция отбелязва напредък в енергийния сектор и има решаваща роля в енергийната сигурност на Европа, заяви пред журналисти американският посланик в Атина. Той похвали напредъка по конкретни проекти, от които САЩ има интерес и подкрепя, като изброи тръбопроводите TAP и IGB (интерконектора Гърция-България), терминалите за втечнен газ в Александруполис и в Ревитуса, FSRU, терминала за втечнен природен газ Ревитуса, както и тръбопровода EastMed, договорен преди няколко дни. (Theodore Karaoulanis( | EURACTIV.gr)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

БРАТИСЛАВА

Започва делото за убийството на Куциак. Процесът по делото за убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова започна в западния град Пежинок вчера (13 януари). Противоречивият бизнесмен Мариан Кочнер е обвинен в поръчката на двойното убийство, докато други четирима души са изправени пред обвинения за убийство или посредничество.

Мъжът, обвинен в разстрела на Куциак и Кушнирова в дома им, се призна за виновен вчера, а един от посредниците си е сътрудничил с полицията и е договорил сделка за 15-годишна присъда. Кочнер пледира „невинен“. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

ПРАГА

Очаква се делът на възобновяемите енергийни източници да нарасне, но това не е достатъчно. Делът на възобновяемите източници в общото потребление на енергия в Чехия ще нарасне до 22% до 2030 г. съгласно енергийния и климатичен план, изискван от ЕС и одобрен от правителството вчера (13 януари).

Въпреки това миналата година ЕС съобщи, че целта на страната за 2030 г. трябва да бъде най-малко 23%. В понеделник Камарата на възобновяемите източници на страната заяви, че представители на индустрията за чиста енергия, екологични организации и общини са поискали минимално увеличение от поне 24.4 %. (Ondřej Plevák | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Климатичен неутрален до 2050 г., но с някои условия. Правителството се ангажира да направи Унгария климатично неутрална до 2050 г., при условие че разходите за прехода ще се поемат от най-големите замърсители в Европа, съгласно националната стратегия за енергията и защита на климата, която кабинетът прие миналата седмица.

В представянето на стратегията министърът на иновациите и технологиите Ласло Палкович подчерта, че документът съдържа конкретни мерки за постигане на тази цел, включително обещанието на Унгария да гарантира, че до 2050 г. 90% от производството на електроенергия ще е без въглеродни емисии. Стратегията ще се стреми да запази енергийните разходи за комунални услуги на потребителите до минимум, като ги насърчи да подобрят енергийната си ефективност и да използват разумно източниците на енергия. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

ВАРШАВА

За 28-и път „Големият благотворителен коледен оркестър“ (WOŚP), полска благотворителна организация, е на път да събере около 200 милиона злоти (46 милиона евро) за финансиране на болнично оборудване за малки деца и вероятно ще подобри миналогодишния рекорд от 175 милиони злоти. Като най-голямата благотворителна организация в Полша, тя е домакин на поредица от концерти и приветства участието на политици и известни личности, както и на доброволци от цялата страна, отдадени на каузата. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Ръст на износа в ЕС. Българският износ за ЕС е нараснал с 3,4% за периода януари до октомври 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г., съобщи Националният статистически институт в понеделник (13 януари). Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия са основните търговски партньори на страната (66,2% от общия ѝ износ).

Каква е ситуацията с вноса в страната? Красен Николов от EURACTIV България предоставя повече информация.

///

БЕЛГРАД

Европейската интеграция и Косово са приоритет на Белград. Основният приоритет на външната политика на Сърбия е да получи пълноправно членство в ЕС, заяви външният министър Ивица Дачич и добави, че страните като Сърбия, които вече са отворили над половината преговорни глави „трябва да имат информация за динамиката на процеса и ясна политическа подкрепа“. Дачич заяви също, че се надява Белград и Прищина да възобновят диалога си. (EURACTIV.rs)

///

ЗАГРЕБ

Ляв екстремизъм. Преди два дни в профила си в Туитър лидерът на Хърватската селска партия (HSS) Кресо Беляк оправда политическите убийства на емигранти в Югославия, заявявайки, че прословутата тайна полиция от югославската ера, УДБА „очевидно не е убила достатъчно хора“.

Извинението му в понеделник не беше достатъчно за десния му политически опонент, който обвини Беляк в екстремистки идеи.

Междувременно, Давор Бернардич, председател на Социалдемократическата партия (SDP), коалиционен партньор на Хърватската селска партия, обяви, че се кандидатира за премиер, призовавайки за предсрочни парламентарни избори, на които партията му ще води борба срещу фашизма и корупцията.

Прочетете повече от Karla Junicic от EURACTIV Хърватия.

///

ЛЮБЛЯНА

Янша: „Правителството е в клинична смърт“. Янез Янша, лидер на най-голямата опозиционна партия SDS (Словенска демократична партия, ЕНП), заяви, че управляващата коалиция на малцинството в страната е „в клинична смърт“, очевидно избягващ да повтори фразата „мозъчна смърт“ на френския президент Еманюел Макрон, с която той описа НАТО.

Въпреки изявленията си, Янша не е заинтересован от свикването на предсрочни избори, след като Матей Тонин, лидерът на друга опозиционна партия NSi („Нова Словения“, ЕНП), потвърди, че разговорите между управляващата коалиция и опозиционните партии продължават. Ситуацията трябва да се изясни, когато в неделя се проведе партийният конгрес на DeSUS (Демократичната партия на пенсионерите в Словения от групата на „Поднови Европа“ в ЕП). (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

САРАЕВО

Официално Сараево отново е най-замърсеният град в света. Според компанията Air Visuals от събота сутрин (10 януари) Сараево отново е най-замърсеният град в света, след като вече зае първото място в негативната класация през декември. Ситуацията е толкова критична, че лекарите и специалистите препоръчват на хората да носят специализирани защитни маски с филтри или изобщо да не излизат на открито, особено бременните жени, децата, възрастните хора и хронично болните пациенти. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

ПОДГОРИЦА

Двама журналисти са арестувани след публикуването на „фалшиви новини“. В неделя вечер (12 януари) черногорската полиция арестува Гойко Райчевич и Дражен Живкович, журналисти от просръбски новинарски сайтове. Двамата редактори на in4.net и borba.me бяха задържани по обвинения за предизвикване на паника в публично пространство, заради публикуване на информация за експлозия в двореца Вила Горица, в която висши държавни служители, включително черногорският президент Мило Джуканович, организират приеми за високопоставени гости.

Имало ли е и други случаи на така нар. „фалшиви новини“ в страната? Прочетете повече от Željko Trkanjec от EURACTIV Хърватия.

***