Френските депутати се скараха заради здравния пропуск

Депутатите от партията "Република, напред"  реагираха бързо, като обвиниха десните в аматьорство не само заради отказа им да удължат сесията. EPA-EFE/CRISTOPHE PETIT TESSON

Френските опозиционни депутати успяха да прекратят парламентарната сесия, на която се обсъждаше законопроект, който цели да превърне здравния пропуск в страната във ваксинационен. Ако мярката беше приета, това щеше да означава, че документът няма вече да важи за преболедували или за представили отрицателен тест.

Опозицията обаче отхвърли плановете на управляващата партия на президента Еманюел Макрон „Република, напред“ бързо да прокара новата мярка.

Гласуването за прекратяване на сесията беше взето в нощта на 3 срещу 4 януари. Предложението на министъра на здравеопазването Оливие Веран за удължаване на сесията не успя, въпреки подкрепата на управляващото мнозинство.

Предложеният здравен пропуск за ваксинация има за цел да замени сегашния, който позволява достъп до ресторанти, клубове, заведения, кина, транспорт на дълги разстояния и други, ако човек е напълно ваксиниран, възстановен или отрицателен PCR или антигенен тест. Новият пропуск вече няма да позволява PCR или антигенните тестове да предоставят такъв достъп.

Депутатите от крайнодесния „Национален сбор“ на Марин льо Пен и радикалната лява партия на Жан-Люк Меленшон „Непокорна Франция“ категорично се противопоставиха на  законопроекта. За дясната партия „Републиканците“ беше шок, след като кандидатът за президент Валери Пекрес гарантира, че нейната партия ще подкрепи законопроекта.

Депутатите от „Република, напред“ обвиниха опозицията в аматьорство и двойни стандарти, не само заради отказа им да удължат сесията, но и по същество.

Според Марин льо Пен отменянето на сесията е „победа за демокрацията“.

Политическа драма

Въпреки това продължаващата политическа психодрама разкрива някои от стратегиите на опозицията няколко месеца преди президентските избори, които трябва да се проведат през април.

Льо Пен и Меланшон са насочили вниманието си към петте милиона неваксинирани възрастни французи, които са важен изборен фонд, но също и върху ваксинираните, които не са съгласни с политиката на правителството за справяне с кризата.

Републиканците, от своя страна, показват явни признаци на разделение може би за първи път, откакто Пекрес беше номинирана на 4 декември за водещ кандидат за президентските избори през април.

Дебатите ще се възобновят в края на деня и може дори да се продължат след полунощ. Изслушването на министъра на здравеопазването Веран в Сената, насрочено за вторник (4 януари), бе отложено за след като текстът е бил приет в Народното събрание, съобщиха за EURACTIV от обкръжението на министъра.