„Френското“ предложение разтърси македонското правителство, Ковачевски втвърди тона

Димитър Ковачевски [Shutterstock/Alexandros Michailidis]

Предложението на френското председателство на Съвета ЕС за решаване на спора разтърси македонското правителство, след като три малки партии в него заплашиха с напускане, ако кабинетът одобри изпратения в българския парламент проект за край на спора между Скопие и София, съобщава „Дневник“.

Левият Демократически съюз, зелената формация ДОМ („Демократично обновление за Македония“) и Либералдемократическата партия обявиха една след друга за няколко часа една след друга обявиха, че ще излязат от властта заради „неприемливия“ документ.

Причината е, че докато в България президентът Румен Радев смята за недостатъчни гаранциите в документите около „френското“ предложение (и особено двустранния протокол), и в Северна Македония опозицията и тези съюзници на правителството виждат твърде големи отстъпки от страна на Скопие.

„Цялата история да се видоизмени“

Като „червена линия“ се възприе дори само споменаването в проекта за преговорна рамка на македонския език и даването на право на България да изрази едностранно позицията си, че той не съществува.

Това отприщи напрежение, каквото имаше в началото на кризата с ветото и каквото имаше в публичното пространство около Преспанския договор с Гърция заради непрекъснато повтаряното схващане, че „за език и идентичност не се преговаря“.

Трите партии са малки, но биха били достатъчни, за да се изравнят силите в парламента: 60 на 60 депутати. В момента мнозинството на премиера Димитър Ковачевски е от 64 души.

И там, като в България, в публичното пространство се появиха внушения за съдържанието на документите: например че Северна Македония трябва напълно да ревизира историята си, включително заради позоваването в протокола на чл. 8 от Договора за добросъседство за нуждата от обективна работа с историческите извори и други.

„Не мога да приема цялата история, която сме учили в основното и средното училище, сега да се видоизмени и да докажем, че тя е лъжлива история, която ни наложили комунистите“, каза в интервю председателят на ЛДП Горан Милевски. „Ако правителството приеме френското предложение каквото е, ще внеса неотменима оставка като член на правителството“, каза той.

И от други крила в управляващия Социалдемократическия съюз. „Ние не трябва да се отказваме от македонизма“, каза бившият премиер и президент от СДСМ Бранко Цървенковски, защото „френското“ предложение щяло да отвори кутията на Пандора с още искания от България и да се търси компромис за „нашата идентичност и историята“.

Не можело да се отстоява тезата: „За идентичност не преговаряме, а за история ще се договаряме“, каза още Цървенковски.

Условия

Македонският премиер продължава да твърди, че още не е постъпвал официален документ в правителството на Северна Македония. Вчера обаче той написа във „Фейсбук“, че какъвто и да е окончателният текст, са ключови някои елементи, за да бъде приемлив:

– ясна формулировка за македонския език и защита на македонската идентичност (в рамката македонският език не присъства като тема, а като уточнение как ще се превеждат документите на него);

– историческите въпроси не могат да са критерии в преговорната рамка (те не са, макар че текстът се позовава на Договора за добросъседство);

– преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди процеса за конституцията;

– ясни гаранции, че България няма да има още искания;

– всяко решение да е консултирано с институциите на Северна Македония.

В момента във „френското“ предложение се предвижда конституционната процедура да е завършена до междуправителствената конференция, на която ще започнат същинските преговори, а преди това ще има политическа междуправителствена конференция, на която Скопие ще научи за същинските стъпки в преговорите.