Хазарният бос Васил Божков обяви Горанов за връзката си в правителството

Стопкадър bTV

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков обяви финансовия министър Владислав Горанов за своята “бизнес връзка” в българското правителство. Той каза, че никога не е имал контакти с Комисията по хазарта, макар двама от нейните шефове да са част от разследването срещу него. Другото ключово твърдение на бизнесмена е, че Делян Пеевски дърпа конците в държавата.

“Това с Комисията по хазарта, аз никога не съм имал контакти, всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов. За което имам безброй доказателства. Законът не се тълкува, той се изпълнява. При едни правила – данъкът е един, при други правила – друг. Затова тотото е плащало един данък, а ние друг”, каза Божков в интервю за бТВ.

В средата на януари Божков, който е сред най-богатите българи, успя да избяга с частния си самолет в Абу Даби точно преди да бъде арестуван от прокуратурата. Мястото не е случайно избрано, защото ОАЕ нямат договор за правна помощ с България и нямат задължение да изпълнява екстрадиции.

Прокуратурата повдигна задочно на бизнесмена  над 10 обвинения, включително за търговия с влияние и държане на нерегистрирани културно-исторически ценности. Отделно той е обвинен за като лидер на престъпна група, за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба.

Прокуратурата обяви, че една от основните линии на разследването е за предполагаемо избягване на плащане на държавни такси за близо 500 млн лв. Васил Божков отрича всичко това и твърди, че целта е да бъде “ликвидиран”, а бизнесът му – отнет.  Главният прокурор Иван Гешев определи бизнесмена като “най-опасния българин”.

Сега Божков казва, че е време финансовият министър да си подаде оставката.

“Целият репресивен апарат работи. Борисов защо се оправдава, че запорите са от прокуратурата, запорите са от НАП и Влади Горанов. Какво иска да замете Влади Горанов? Време е Горанов да си подаде оставката”, каза той.

Бизнесменът заяви, че ще съди България заради отнетите му културни-исторически ценности, които бяха иззети по искане на прокуратурата. Според него артефактите са изнесени без спазване на изискванията и ще бъдат унищожени.

За твърденията на главния прокурор Иван Гешев, че бил най-опасният българин, Божков отговори, че това са безпочвени обвинения. “Да се хвърлят обвинения от прокуратурата и да се представят хората като виновни без влязла в сила присъда, мисля, че е незаконно. Това го има само при тоталитарните режими. Гешев реши, че съм виновен ли, как?”, обясни той.

Пеевски дърпа конците

В интервюто си пред бТВ Васил Божков Божков направи сравнения с 90-те години на миналия век и с мутрите, но отрече той да се е занимавал със силови действия.

“Знаете ли кое е общото между онези мутри (на 90-те години от миналия век-б.р.) и тези мутри? Борисов. И тогава беше, и сега. А кое е различното знаете ли? Ако искате, да ви кажа. Различното е Пеевски. Тогава го нямаше, но сега го има”, каза Божков.

Според него и сега се крадат бизнеси по начина, по който това е ставало в началото на прехода. “Тогава имаше как да се противопоставиш. Сега как можеш – като ползват държавата като бухалка. Те са държавата”, допълни той.

Той отправи остри обвинения срещу премиера Бойко Борисов, че унищожавал “Левски”.

Божков каза за Пеевски, че стои в сянка и дърпа конците. “Да не би аз да съм назначил (главния прокурор) Гешев. Публична тайна е кой го назначи. И нека да разследва Гешев това, което казах за закона. Да започнем от тук. Ако Гешев не разследва – значи е бухалка”.

Прилики

Интервюто на Васил Божков удивително прилича на откровенията на мажоритарния собственик на фалиралата “Корпоративна търговска банка“ Цветан Василев. Банкерът се укри в Сърбия, след като прокуратурата започна акция срещу неговия бизнес. Това подозрително съвпадна с мощната атака срещу Василев и КТБ, проведена в дните преди затварянето на банката от медиите на Делян Пеевски.

След като се установи в Сърбия и остана без бизнес, Цветан Василев изведнъж започна да разказва за ролята на Делян Пеевски във властта и влиянието му върху премиера Бойко Борисов. Сега това се случва и с Васил Божков.

Богати приятели ми дават пари

Васил Божков обясни, че в Дубай живее в апартамент под наем и няма собственост там. Бизнесменът обяви, че статутът му в арабската държава е на резидент. Прекарал е около 3 седмици в затвора “Ал Ахбар”, но след това е бил освободен.

“Специални условия нямах, нямах достъп до телефон, нямах затворнически номер. С една дума – не съществувах. Освобождаването се случи, когато дубайските власти разбраха какви са нещата наистина, а не както бяха представени от българските власти”, каза бизнесменът.

Божков разказа, че няма никакви ограничения, разхожда се свободно по улиците и то без охрана. Допълни, че би имал притеснения за сигурността си, ако се върне в България.

“Нямам никакви пари, не разполагам с нищо. Разчитам на приятели. Имам доста богати приятели. Не са българи, българите не смеят да говорят с мен. Дават ми пари – милион, два, пет. Парите не са проблем. Всичко е блокирано, дори на фирми, които нямат нищо общо с тоя бизнес”, коментира Божков. Той добави, че с Георги Попов (б.р. собственик на ФК “Левски” и издирван от българската прокуратура) са заедно.

“Той е добре,  на 6 май празнувахме имения му ден. Голяма компания бяхме. С наши познати, не бяха българи”, уточни Божков.

Бизнесменът посочи, че се чува често със сина си Антон Божков, срещу когото има обвинение за пране на пари. С жената до него – Елена Динева, не е имал контакт, откакто тя бе задържана. По думите му прокуратурата има само един свидетел срещу нея и тя се държи като заложник.

Бизнесменът посочи, че не се е срещал с представители на българските власти в Дубай, но най-вероятно е имало такива. Божков добави, че от българската прокуратура не са правили опити да се свържат с него. “Аз си вдигам телефона, не знам защо прокуратурата не се опита да се свърже с мен”, посочи той и загатна, че подготвя сигнал до държавните институции по темата.

Той обяви, че не е избягал от България, а е заминал по работа. Допълни, че заповедта за арест била издадена два дни след неговото заминаване. Каза още, че е невинен и ще се върне у нас в подходящия момент. Божков обясни, че това би се случило най-рано, след като делото влезе в съда. “Срещу мен няма нито едно съществено обвинение”, каза Божков. По думите му той не се притеснява от задържане, а за живота си.

Относно съдбата на ФК “Левски” Божков изрази готовност да продаде акциите на клуба на всеки един сериозен инвеститор, или да ги подари на феновете, ако по този начин ще спаси клуба. “Ако се махнат тези запори, които са напълно незаконни, “Левски” няма да има проблеми. Другият вариант е да ги върна там, откъдето съм ги взел. Или да ги дам на феновете. Но не виждам бъдеще за “Левски”, каза той.

Борисов: Горанов да се обяснява

“Пред мен Владислав Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив – многократно се е виждал с него като представител на най-големия хазартен оператор. Аз съм му казал – днес като мине законът в парламента, да излезе и да се обясни”, коментира премиерът Бойко Борисов пред вестник “Сега“.

По повод обвиненията на Божков, че държавата му е отнела бизнеса, Борисов каза: “Какво сме му взели – завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта.”

“Всяка квалификация в устата на Божков за мен е комплимент”, добави Борисов и отхвърли обвинения, че се меси в спорта, въпреки държавата се е намесвала неедонакратно. Само преди месец имаше обещания, че държавата ще спасява “Левски“ през спонсорски договор с държавния тотализатор.

Малко по-късно Горанов потвърди, че се е срещал с Божков и са обсъждали хазартните закони. Той обясни, че нито една от промените в хазартното законодателство не е била, за да облагодетелства някого.

“Ако се установи моя лична вина или компетентност по Закона за хазарта, отговорността не само ще бъде поета, а ще се сведе до друг тип отговорност”, каза на свой ред Владислав Горанов. Той обясни, че Божков става поредният богат българин, който се укрива от правосъдието и използва медиите, за да лансира своите защитни тези. Горанов препоръча на Божков първо да си плати задълженията към държавата.