Хазартни войни: Валери Симеонов обвини журналисти в корупция

Валери Симеонов ["Дневник"]

Хазартният скандал, който тресе върховете на държавата от известно време, влезе в нова остра фаза. От ефира на обществената БНТ във вторник (11 февруари) зам.председателят на Народното събрание Валери Симеонов обвини двама журналисти от частната Би ти ви, че са корумпирани и поиска прокуратурата да ги “привика”.

Симеонов, чиято партия НФСБ е коалиционен партньор в правителството, нападна директора на новините на Би ти ви Венелин Петков и водещия на сутрешния блок Антон Хекимян. Според Симеонов двамата не са реагирали на признанията на собственика на “Ефбет” Цветомир Найденов, свързани с бизнесмена Васил Божков, който междувременно беше обвинен в редица престъпления и избяга в ОАЕ.

“Защо не допускате, че може да излезе някой телевизионен водещ (от списъка с корумпирани, които ще бъдат огласени от САЩ, бел. ред.)? Или телевизионните водещи не са корумпирани?! Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, на които на 15 декември им е казано цялата история на Найденови, престъпната схема на Божков с ощетяване на държавата със стотици милиони и те са мълчали… Аз бих пратил прокуратурата при тях да ги привика. Има закон, Наказателен кодекс – всеки, който узнае за престъпление, е длъжен да докладва за него пред съответните институции. Не съм го проверил, но е така!”, каза Симеонов пред БНТ.

Симеонов е официалният идеолог на последните промени в Закона за хазарта, които национализираха частните лотарии. Хазартната война всъщност започна в началото на ноември с редица публикации срещу „Ефбет“. Те бяха тиражирани и от проправителствения вестник “Труд” . В мишена  се превърнаха собствениците на компанията – братята Цветомир и Боян Найденови. Месец по-късно Найденови отвърнаха на удара, насочвайки атаката си срещу лотарийния бизнес на Васил Божков, с когото са били съдружници. Те пуснаха сигнал до прокуратурата срещу Божков и го обвиниха в опит за кражба на бизнеса им, за неплащане на държавни такси и дори за заплаха с убийство.

Ще се видим в съда

Би ти ви излезе с позиция в защита на Петков и Хекимян. От телевизията обявиха, че ще подкрепят журналистите, ако те решат да съдят Симеонов.

“Документите, които Цветомир Найденов учтиво ни предостави, са жалбите му до Прокуратурата. Те са надлежно заведени там поне две седмици преди той да започне да търси изява в bTV. Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда”, написа във Фейсбук Петков.

За протокола: документите, които Цветомир Найденов учтиво ни предостави, са жалбите му до Прокуратурата. Те са надлежно…

Geplaatst door Venelin Petkov op Dinsdag 11 februari 2020

От телевизията обясняват, че разкритията на Найденов не са публикувани, защото е трябвало да бъдат проверени внимателно. „Всяко очакване, че новините и актуалните предавания на bTV могат да служат за платформа на едностранни твърдения и изявления, е напълно неоснователно“, обявиха от телевизията.

АЕЖ: Тази атака е част от голямата война за овладяване на медиите

Това е поредната подобна проява на този политик, но вероятно е и част от целенасочена атака срещу две все още критични медийни групи. Тази атака е част от голямата война за овладяване на медийния сектор, обяви българският клон на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). С позицията си организацията защитава Би ти ви и “Икономедия”, която също беше обвинена от Найденов, че не е работила по сигнала му. АЕЖ ще информира за случващото се и международните си партньори, става ясно още от изявлението им.

Размисли и страсти Симеонови

“Когато се говори за корупция всеки изключва себе си от това. Аз мога да изключа себе си, защото съм се изграждал по някакъв друг различен начин от това, което е било най-перспективно и печелившо в обществен и бизнес план. Така че, аз съм се изградил сам. Но няма ли битова корупция? Кой предлага на катаджията по 20 лева? Не е ли свикнало българското общество с корупцията на всички нива – и в образованието, и в здравеопазването. Само че никой не ги казва тези работи. Всеки масово го прави, доколкото имам информация. И това не подлежи на укор от медиите и обществото. Тази корупция е прояла българското общество.”

“Хората, които са упражнявали контрол (върху хазарта, бел. ред.) преди това са били зависими и това го повтарям от самото начало. Това е конкретно Комисията по хазарта. Все още няма заключения, но моето лично убеждение е, че там става въпрос за много сериозни корупционни зависимости. И още първите разходи на служители и председателя на комисията, поне по данни, които бяха изнесени от медиите, говорят точно за такава зависимост. Спомена се една огромна цифра от 10 000 лв. на ден, която била взета. Ама дали била взета или не била взета… От този не била, от госпожата не била взета… Тепърва ще се установи. Но явно става въпрос за мащабна корупционна сделка, която е довела до ощетяването на държавния бюджет”.

“Не мисля, че трябва да се стига по-далеч (от комисията по хазарта, бел.ред.). Фактите показват, че няма такава зависимост, която се внушава в духа на конспиративните теории, които съпътстват всяко политическо събитие в България. Ако е имало зависимост от министъра на финансите и министър-председателя, то не виждам защо Васил Божков не би го казал това в обширните интервюта, които даваше.“

“Мисля, че е ясно, че не защитавам нито Борисов, нито Горанов, нито Красен Кралев. Обяснявам защо е нямало чадър, покровителство отгоре. По-скоро друго е имало – страх. У всички. От Божков. В София има градски легенди и мълви колко човека са убити, застреляни, лишени от живот, тежко травмирани. Страх от друга форма на въздействие… И това, комбинирано със сериозни подкупи, рушвети дава този резултат, на който сме били свидетели от 2013 година, това са вече 7 години. Естествено, че политиците са се страхували, те са хора. При тази динамична политическа среда, при която днес си министър – утре си в затвора, днес си министър – утре си на улицата, как е защитен този министър?!“