Хиляди австрийци и белгийци протестираха срещу блокирането

Повече от 40 000 души преминаха през Виена в събота (4 декември), за да протестират срещу блокирането и плановете ваксинациите да станат задължителни за ограничаване на пандемията на коронавирус. [@balazscseko Twitter]

Повече от 40 000 души участваха в шествие във Виена в събота (4 декември), за да протестират срещу блокирането и плановете ваксинациите да станат задължителни за ограничаване на пандемията.

Страната е изправена пред нарастване на инфекциите, затова правителството реши миналия месец Австрия да стане първата страна в Западна Европа, която отново да наложи строги ограничения. Властите заявиха, че ще направят ваксинациите задължителни от февруари.

Хората носеха табели с надписи: „Аз сам ще реша“, „Направете Австрия отново велика“ и „Нови избори“, което бе намек за политическите сътресения, заради които се смениха трима канцлери в рамките на два месеца.

Сред протестиращите имаше и много семейства с деца. Демонстрантите носеха трансперанти с надпис „Не на задължителната ваксинация“, „Не сме крепостни и поданици“ и други.