Хиляди българи излязоха на протест в защита на демокрацията

Неделя, 12 юли, четвърти ден протести в София срещу правителството и главния прокурор. [Георги Кожухаров/"Дневник"]

Десетки хиляди българи се включиха в неделните протести в София и други големи градове с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Столицата стана свидетел на шествие, което е незапомнено с размера си от юнските протести срещу правителството на Пламен Орешарски през 2013 г.

Към 20 ч вечерта гражданите се бяха разтеглили в широка колона по столичните уличи, дълга над километър. За разликата от протестите преди седем години от другата страна е кабинетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В петък вечерта Борисов обяви, че няма да подаде оставка. Не заради властта, а защото няма кой друг преведе страната през кризата.

Гешев също отхвърля обвиненията. В специално изявление в петък той обяви, че “политикът Радев явно говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, с хора като Черепа и други български олигарси и корумпирани политици, ограбили нашия народ”.

НА ЖИВО от протеста в София

НА ЖИВО от протеста в София

Geplaatst door Дневник op Zondag 12 juli 2020

Голямо шествие в неделя имаше и във Варна. В него също се включиха хиляди.

Това е четвъртият ден на ескалиращо гражданско недоволство след инцидента от плажа край летния сарай на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

На 7 юли съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов използва гумена лодка, за да “дебаркира” на малкия плаж край имението, за което критични към властта медии разкриха множество нередности. Иванов имаше за цел да покаже “завладяната държава” от задкулисните кръгове на ДПС. В крайна сметка той бе изблъскан от държавния плаж от няколко гарда, които отказаха да се представят. Полицията се насочи директно към Иванов, а не към едрите мъже по тениски и къси гащи. Гардовете навиха на руло българското знаме и го захвърлиха в храстите.

Още на другия ден президентът Румен Радев обяви, че анонимните гардове всъщност са служители на Националната служба за охрана, които охраняват Ахмед Доган. Това действие на президента моментално активизира прокуратурата. На 9 юли в президентството се проведе безпрецедентна акция и двама съветници на Радев бяха показно арестувани. Това засили съмненията за ролята на главния прокурор Иван Гешев в политическия живот.

Президентът Румен Радев поиска оставката на правителството и Гешев, а “Демократична България” за пореден път обяви шефа на държавното обвинение за човек на ДПС и Делян Пеевски.

Събитията запалиха граждански протести, които преминаха бурно в късните часове на петък. Общо 18 души бяха арестувани. Историята на вечерта обаче бе за брутално пребития, най-вероятно от полицията, студент по право от Хагския университет – млад мъж с добро образование, от добро семейство, който по никакъв начин не се вписва в клишето за протестиращ хулиган.

Още в събота десетки хиляди се събраха да протестират в София с искането за оставката на правителството, на главния прокурор и срещу полицейското насилие. Междувременно “Демократична България” организира протест на плажа до резиденция на Доган и пак се стигна до сблъсъци с полицията, която се опита да блокира законен протест. ДПС организира част от своите симпатизанти, за да защитят Доган. Те бяха пропуснати безпроблемно от органите на МВР до резиденцията.

В неделя бе четвъртият ден на протести. Към 21 ч демонстрациите протичат спокойно. Протестиращите скандират основно “Гешев е позор”, “Оставка”. По-рано през деня лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще внесе вот на недоверие срещу правителството заради корупцията. Тя зове за мащабен протест в сряда, когато вотът ще бъде внесен в парламента. Нинова обаче има проблем с увеличаващата се вътрешна опозиция в БСП.