Хиляди европейци може да останат без статут във Великобритания след Брекзит

Хиляди европейци, живеещи в Обединеното кралство, рискуват да пропуснат крайния срок за кандидатстване за статут. EPA-EFE / WILL OLIVER

Хиляди европейци, които живеят в Обединеното кралство, рискуват да пропуснат крайния срок за кандидатстване за установен статут във Великобритания, тъй като не са наясно с новата схема за уседналост или им липсват цифрови умения за попълване на заявлението. Това са резултатите от ново изследване за положението на европейците във Великобритания след Брекзит.

След юни 2021 г. от гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, ще трябва да докажат статута си, а правителството на Обединеното кралство стартира схемата за уседналост през 2019 г.

Системата за кандидатстване обаче е само онлайн, а правителството на Борис Джонсън планира да предостави на гражданите на ЕС цифров код за доказване на местожителството им.

Докладът на кампанията на New Europeans, базиран на анкетирани над 260 души, установява, че 38% от хората имат нужда от достъп до информация на друг език, различен от английския, за да подадат заявлението си.

“По-голямата част от анкетираните знаеха, че съществува такава схема, но нямаха повече подробности“, се посочва в доклада.

Въпреки че пандемията COVID-19 засегна обхвата на консултантските услуги, които помагат на европейците да кандидатстват, срокът за кандидатстване до юни 2021 г. не е удължен.

Докладът препоръчва да бъдат въведени формуляри за кандидатстване на хартиен носител, за “да се гарантира, че всеки има справедлив и равен достъп до процеса“, както и че физическият документ, доказващ техния статус, ще гарантира, че притежателите на предварително уредени статути не пропускат срока за кандидатстване.

Проучване, проведено сред 3 милиона души по-рано тази година, установява, че 89% от гражданите на ЕС са недоволни от липсата на физически документ, който да доказва статута им.

Законодателите от Обединеното кралство в Камарата на общините, където консервативното правителство има мнозинство от 80 места, отхвърлиха предложението за изменение и допълнение на имиграционното законодателство, което да позволи на гражданите на ЕС да получат хартиен документ за новия им имиграционен статус.

Въпреки това две парламентарни комисии предупредиха, че като не се предлага документация на хартиен носител, може да се стигне до грешки, каквато беше скандалът “Уиндръш”. Скандалът избухна, когато администрацията реши да изгони хора, които са дошли между 1948 и 1971 година от британските колонии и почти целият им живот е преминал на Острова. Заради погрешна преценка, че те пребивават нелегално, хората са били изгонени от страната. Много други пък изведнъж установяват, че дори и при тежки заболявания, като рак например, им отказват медицинско обслужване. Има хора, загубили работните места и жилищата си.

Министерството на вътрешните работи твърди, че “преминаването към цифров статус е стъпка напред“.

Проучването обаче установи, че много жители на ЕС, които са в напреднала възраст или са от уязвими социални групи, не притежават “необходимите умения или не използват технологии“. Този факт може да създаде “ситуации на зависимост“.

Към момента по схемата за уседналост са получени повече от 4,2 милиона заявления, от които 55% от са получили статут, а 42% са получили статут на предварително споразумение. 22 400, еквивалентни на 0,6% от заявленията, са получили отказ.

Правителството на Обединеното кралство казва, че схемата е по-щедра от тази, предлагана на британците от много държави-членки на ЕС. Тя  позволява на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, които са пребивавали в страната, да кандидатстват за статут, което им позволява да останат жители със същите права, които имат в момента.

Липсва обаче яснота  колко точно граждани на ЕС живеят в Обединеното кралство. Оказа се, че броят на кандидатите за статут е по-висок от данните, с които разполага Министерството на вътрешните работи. През през март 2019 г. се съобщава, че гражданите на страни от ЕС, които живеят във Великобритания са между 3,5 милиона и 4,1 милиона жители. Оказва се, че са много повече.

От Министерството на вътрешните работи заявиха, че “съвсем малък брой от кандидатите са имали проблеми при кандидатстването”.