Хиляди излязоха в подкрепа на правата на ЛБГТИ в Будапеща

Прайдът в центъра на Будапеща, Унгария, 24 юли 2021 г. [EPA-EFE / ZOLTAN BALOGH]

Хиляди унгарци се включиха в тазгодишния прайд в Будапеща в събота, за да покажат подкрепа за ЛГБТИ общността в Унгария. Това се случи на фона на напрежение, породено от поредица анти-гей решения на премиера Виктор Орбан.

След като законът “срещу педофилията“ беше приет от парламента миналия месец, критиците на Орбан у дома и в Брюксел го обвиниха, че свързва педофилията с хомосексуалността.

“Много хора са ужасени от новия закон и анти-гей пропагандата“, каза Йохана Маерчик, говорител на организатора на прайда,  пред Франс прес

“Те искат да покажат подкрепата си за ЛБГТИ общността“, каза Маерчик и добави, че тазгодишният прайд е най-големият  в неговата 26-годишна история.

Според фотограф на Франс прес, над 10 000 души са участвали в цветния парад, който се е движил по главния булевард в столицата, преди да премине река Дунав, за да завърши в парка.

Въпреки че Орбан описва законопроекта като защита на децата, лидерите на ЛГБТИ общностите казват, че той заклеймява гейовете и има за цел да засили радикалната дясна подкрепа за премиера преди изборите догодина.

“Никога досега не съм била на прайд, въпреки че винаги съм харесвала ЛГБТИ хората и съм разбирала проблемите им“, каза Зофи Варади, 46-годишна майка на две деца, преди да облече тениска с цветовете на дъгата.

“Тази година наистина се ядосах, тъй като има толкова много пропаганда срещу тях, затова трябва да излязат много хора, които ги подкрепят“, каза Варади пред Франс прес, преди да тръгне към парада, който премина мирно.

Знамена на общността висяха от няколко балкона по сградите по трасето, а плакати осмиваха Орбан и управляващата партия Фидес, която внесе законопроекта в парламента.

Орбан заяви в сряда, че ще се проведе национално гласуване, за да се прецени вътрешната подкрепа за закона, след като Европейската комисия започна съдебни действия срещу Будапеща заради мярката.

Контрапротест

Група от около 200 контрадемонстранти по маршрута държаха транспаранти с надпис “Спрете ЛБГТИ педофилията“ и крещяха хомофобски обиди. Десетки полицаи ги отделяха от участниците в шествието.

“Законът за борба с педофилията даде на патриоти като нас оръжие за защита на децата ни от девианти като тях“, каза говорител на контрадемонстрантите по мегафона.

Откакто законът беше одобрен от доминирания от Фидес парламент на 15 юни, в местните медии се съобщава за няколко хомофобски нападения, а ЛГБТИ активистите предупреждават за нарастващ страх в тяхната общност.

“Донякъде е страшно да бъда честен, да бъда себе си като човек със сексуална идентичност, защото мога да бъда нападнат и бит“, каза Артур, 16-годишен участник.

“Шествията в Източна Европа са по-малко за празнуване и повече за протести, които се увеличават всяка година“, каза Лука Дудиц, 24-годишен, който е съпредседател на групата за правата на ЛБГТИ, Hatter Society.

“Сега е по-важно от всякога да излезем заедно на улицата в тази борба за правата и свободата на ЛБГТИ хората“, каза Дудитс пред Франс прес.

Няколко десетки посланици в унгарската столица също присъстваха на прайда, след като по-рано тази седмица над 40 посолства и чуждестранни културни институти излязоха с обща декларация в подкрепа на правата на ЛБГТИ.

Най-новото законодателство се приема от неговите поддръжници като част от проекта на Орбан, който обяви като пое властта през 2010 г., за преструктуриране на Унгария в така наречения “нелиберален“ социално-консервативен бастион.

Най-новият закон първоначално беше ограничен до по-строги действия срещу сексуалното насилие над деца, но окончателната му версия забранява “изобразяването или популяризирането“ на хомосексуалността и смяната на пола пред лица под 18 години.

Референдумът, който свика Орбан, ще включва пет въпроса, включително дали гражданите са съгласни, че на училищата трябва да бъде разрешено да “говорят за сексуалността на децата им без тяхното съгласие“.

Ще има и въпрос към участниците дали подкрепят “насърчаването на лечението за промяна на пола за непълнолетни“ или “неограниченото излагане на деца на вредно сексуално съдържание“.