Хиляди мигранти се събират на полската граница

Рано сутринта в понеделник голяма тълпа от мигранти се появи на същия граничен пункт, където и преди седмица. [EPA-EFE / OKSANA MANCHUK/BELTA HANDOUT]

Рано сутринта в понеделник голяма тълпа от мигранти се появи на същия граничен пункт, където преди седмица хиляди хора се опитаха да пробият полската граница. Официални лица във Варшава твърдят, че режимът на Лукашенко е отговорен за бедстващите хора на границата.

„Очакваме границата да бъде атакувана и днес“, предупреди Анна Михалска, говорител на полската гранична охрана. Тя подчерта, че ситуацията е овладяна. Стотици хора направиха лагер и запалиха огньове. В Старжина, южно от село Кузница, по-малка тълпа мигранти нападна с камъни полски служители по сигурността.

Говорителят на министъра на вътрешните работи, Станислав Жарин, написа в Туитър, че „беларусите нарочно ескалират ситуацията на границата“, като насочват мигрантите към затворения граничен пункт в Кузница.

Той предупреди, че струпването на хора е резултат от слухове, че полската страна ще отвори границата, за да позволи на конвой от мигранти да премине през страната към Германия. Полските служители казват, че това е дезинформация, а слухът е пуснат  сред мигрантите от Беларус.

Междувременно новата полска коалиция от неправителствени организации „Група Граница“ сподели видео, в което се вижда, че кюрдски мигранти в Беларус протестират срещу принуждаването им да атакуват гранични обекти. Коалицията казва, че беларуските власти принуждават мигрантите да нападат гранични обекти и служители. „Мигрантите искат да избегнат силовата конфронтация“, казаха активистите, цитирани от „Газета Виборча“.

В същото време липсва проверима информация от полската страна на границата, защото Полша забрани от септември на журналистите да влизат в района. Това може скоро да се промени, тъй като управляващата партия „Право и справедливост“ обмисля премахване на забраната за медии.