Хиляди протестират в Грузия заради насилие срещу ЛГБТ общността

Грузинската ЛГБТ общност участва на протест пред сградата на парламента в Тбилиси, Грузия, 6 юли 2021 г. [EPA-EFE / ZURAB KURTSIKIDZE]

Във вторник хиляди протестиращи се събраха в грузинската столица Тбилиси, за да осъдят атаките срещу ЛГБТК общността, които шокираха Грузия и принудиха активисти да отменят планирания за понеделник (5 юли) Прайд.

В Грузия провеждането на прайдове все още e спорно. Страната е консервативна, а в миналото мощната православна църква е водила спорове със запададните правителства относно прогресивните социални проблеми.

В понеделник активистите на ЛГБТК прекратиха планирания Прайд, защото протестиращи нападнаха активисти и журналисти. Стигна се и ди сблъсъци с полицията часове след като премиерът осъди провеждането на събитието.

Стотици протестиращи срещу ЛГБТК, включително активисти от малка проруска партия, премахнаха знамето на ЕС пред парламента и нападнаха десетки журналисти, които отразяваха събитието. Мнозина са хоспитализирани с наранявания и фрактури.

Във вторник вечерта няколко хиляди демонстранти се събраха пред парламента, за да осъдят насилието, което шокира прозападната страна.  САЩ и ЕС осъдиха инцидента.

По време на тиха демонстрация мнозина развяха знамена на ЕС и дъгата.

Полицията отцепи района, за да защити демонстрациите. Около 200 демонстранти организираха контра-протест наблизо и се опитаха да преминат полицейските заграждения.

„В тази страна не можем да толерираме каквато и да е форма на насилие към малцинствата,“ заяви протестиращия 48-годишен историк на изкуството Лили Чумбуридзе пред Франс прес.

„Хомофобията няма място в 21-ви век.“

Друг протестиращ, 20-годишният студент Лаша Бигвава, каза: „Ние сме тук, за да кажем на правителството, че правата на човека трябва да бъдат гарантирани за всички.“

Премиерът Иракли Гарабишвили е изправен пред силна критика от опозицията и активисти заради правата им. Гарабишвили се обяви против провеждането на Прайда, определяйки го като „неприемлив за голям сегмент от грузинското общество“.

Организаторът на събитието Джорджи Табагари заяви пред Франс прес, че подозира, че „тайните служби на страната са координирали атаките“ в понеделник.

Критиците обвиниха управляващото правителство на партията „Грузинска мечта“, че мълчаливо подкрепя хомофобски и националистически групи.

Тези групи се разглеждат като привърженици на управляващата партия и организираха протести срещу прозападните опозиционни партии.

Грузия декриминализира хомосексуалността през 2000 г. и прие антидискриминационни закони през 2006 и 2014 г.