Хиляди унгарци на протест срещу Орбан заради проект за китайски университет

Китайската инвестиция постави под въпрос съдбата на Студентския град, който първоначално бе планиран на същото място и включваше над 8 000 места за настаняване. [EPA-EFE / ZOLTAN BALOGH]

Хиляди жители на Будапеща излязоха на протест срещу партията на унгарския премиер Виктор Орбан “Фидес” и настояването й за изграждане на кампус на китайския университет Фудан в столицата. Това в първата голяма антиправителствена демонстрация в Унгария от много време насам.

Китайската инвестиция постави под въпрос съдбата на Студентския град, който първоначално бе планиран на същото място и където трябваше да бъдат построени  жилища за над 8 000 студенти.

Жилищата бяха основна тема на демонстрацията, както и задлъжнялостта и уязвимостта на страната към Китай. Редица опозиционни политици, които представляват повечето опозиционни партии, присъстваха на демонстрацията.

Митингът не остана незабелязан в Пекин.

“Неприлично е с лека ръка да се критикуват вътрешните работи на друга държава, особено когато чух някои ключови думи, като “протести на площад Тянанмън“, “демокрация“, “човешки права и ценности“, заяви китайският посланик в Будапеща на страницата на посолството във  Фейсбук.

“Както се казва в китайската поговорка, само кракът ви знае дали обувката пасва. Китайският народ и тези, които са били в Китай, са в най-добрата позиция да имат думата за политическата система, пътя на развитие и постиженията на Китай. Всеки от нас живее в епоха на глобализация и информационни технологии. Всеки, който не се прави на заспал или избирателно сляп, може да види реалността в Китай”, коментира посланикът, като имаше предвид кмета на столицата Гергей Карачон, който е най-големият критик на проекта.

Дипломатът даде за пример и преименуването на околни пътни артерии в Будапеща от кмета, които вече се казват улица “Далай лама” и улица “Уйгурски мъченици”. Други от тях отдават почит на “свободата на Хонконг” и на преследвания католически свещеник Се Шъгуан.

През април зеленият кмет на Будапеща, който е представител на опозицията, Карачон, заплаши да отмени Световното първенство по лека атлетика през 2023 г., което ще се проведе в столицата, ако правителството реши да изгради китайски университетски кампус вместо планирания проект за Студентски град.

Според официалните правителствени документи строителството ще струва 1,5 милиарда евро и ще се използват предимно китайски строителни материали и работна ръка. Освен това ще бъде финансирано най-вече чрез китайски заем, които Унгария ще изплаща.