Христо Иванов: Путин и Пеевски не пускат Борисов да си тръгне от власт

Христо Иванов [Фейсбук/Христо Иванов]

Руският президент Владимир Путин, депутатът-бизнесмен Делян Пеевски и почетният председател на ДПС Ахмед Доган са тези, които държат на власт Бойко Борисов заради негови ангажименти към тях. Това каза съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в предаването “Денят с Веселин Дремджиев” по ТV+ и TV1.

“Много е просто обяснението (кой държи Борисов). Борисов е обещал на Путин да довърши тръбата, “Руски поток”, с цената на всичко, защото геополитическото време на това строителство приключва. Борисов е обещал на Пеевски да довърши програмирането на евросредствата”, обясни Иванов.

Той допълни, че тази есен България трябва да предаде своите конкретни планове как точно ще бъдат разпределяни и усвоявани средствата по Зелената сделка и по антикризисния пакет. “Ние призовахме това да стане публично и прозрачно. А то се прави тайно, защото се прави в полза на Пеевски и на няколко други олигарха, които вегетират около него. Затова стои Борисов и не го пускат”, допълни Иванов.

Той призова ГЕРБ да даде път на бъдещето, заприщено от Борисов. “Стига сте поддържали тази агония. Трябва да отприщим потенциала на тази страна. Стига с това унижение да гледаме страната в ръцете на този изживял времето си политик, амортизиран, загубил всякаква връзка с реалността”, обясни лидерът на “Да, България”.

Той коментира и изказването на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на новия политически сезон. Карадайъ поиска оставките на кабинета и президента, но и подчерта необходимостта от ефективно усвояване на европейските средства.

“Карадайъ сложи на масата проформа фактура за услугите на ДПС, казвайки – трябва ни бюджет, трябва ни план за европейските средства. Изброи всички различни фондове. Всички искания на оставки и експертни кабинети бяха просто макиаж. Те дадоха цената на своите услуги и на своята подкрепа и очевидно я получават”, смята Иванов.

Циментирането на Гешев – част от цената

Той каза още, че част от цената е циментирането на главния прокурор Иван Гешев на поста, “защото това е тяхната водеща бухалка”. “Гешев изобщо е над закона и конституцията и това, че е в “Бояна” (живее в резиденцията, бел. ред.) е част от този статут. Той си има собствена паравоенна организация в лицето на Бюрото по защита. Към него наказателния закон не се прилага, нито един прокурор не се сезира по нашите сигнали срещу него”, каза Иванов.

По думите му страната търпи огромни имиджови щети пред Европа, защото продължава да не реформира прокуратурата. “Хората са на улицата заради избирателното и репресивно прилагане на правосъдието. И този човек продължава да наглее и да бъде главен прокурор. Тези хора се превръщат е една репресивна авторитарна номенклатура и това трябва да спре”, отсече опозиционният лидер.

Край с евро комфорта на Борисов

Иванов смята, че Борисов става все по-неудобен за Брюксел. “Колелата на общественото и политическото мнение в Европа са започнали да се въртят срещу Борисов. Интересът към случващото се в България е огромен. Борисов повече няма да може да бъде кучи син, но наш кучи син. Той все повече ще бъде отхвърлян от този политически елит”, обясни Иванов.

И припомни реакцията на зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова по време на изслушването й в комисията ЛИБЕ в четвъртък. Тя категорично отхвърли обвиненията на евродепутатите, че е съучастник на Борисов. “Видяхме го в реакцията на Йоурова, която не искаше да бъде сложена в едно изречение с Борисов”, каза Иванов.

Той обаче също смята, че обвиненията, че ЕК е съучастник на Борисов са резонни. “ЕК отказа да наблюдава България, позволи назначаването на Гешев, но сега посланието на Комисията беше много ясно – чакайте доклада на 23 септември. Имат огромен залог да покажат политическа адекватност за България в този нов доклад (за върховенството на закона във всички държави-членки, бел. ред)”, допълни Иванов.

Според него е било ясно посланието, че е политически необратимо обвързването на фондовете с върховенството на закона. “Има да се изживее еволюция преди всичко в ЕНП. Радан Кънев е в нелекото положение да е дисидент в една доста артритна партия”, допълни Иванов.

По думите му “токсичността на Борисов тепърва ще се проявява. Този комфорт той да не бъде забелязван, да не се обръща внимание срещу лоялност към курса на ЕНП и Меркел приключи”.

Според Иванов Борисов губи и подкрепата на бизнеса в страната. “Все повече бизнеси се обръщат срещу този режим. Те разбират, че тук става дума за защитаване на базови права и свободи, включително правото на собственост, правото на справедлив процес и на свобода на словото и на свобода на политическа и гражданска изява да отидеш на протест”, каза още той.