Хърватия и Словакия стартират операция “Спутник”

Руски медик държи ваксината "Спутник V" във ваксинационния пункт в универсален магазин в Москва, Русия, 19 януари 2021 г. [EPA-EFE / YURI KOCHETKOV]

Хърватското правителство реши да купи от руската ваксина “Спутник V”, докато Словакия ще започне подобна дискусия в четвъртък, въпреки факта, че московските ваксини не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. В същото време Брюксел е подложен под силен натиск и поставя под съмнение целта на руската дипломация. Въпросът е докъде биха могли да стигнат индивидуалните сделки на страни от общността с Москва?

Новините от Загреб дойдоха във вторник вечерта и бяха потвърдени за медийния партньор на EURACTIV Jutarnji list от руския посланик в Хърватия Андрей Нестеренко, както и от източници от правителството на Пленкович.

На ниво ЕС до момента само Унгария е одобрила китайската и руската ваксини срещу COVID-19 , а Чехия все още обмисля покупката.

“Хърватия се опитва да защити своите национални интереси. На този етап трябва да вземем ваксината, преди тя да бъде одобрена от еврорегулатора. По този начин можем да избегнем зависимостта от вътрешното разпределение в рамките на ЕС. Важно е да се подчертае, че ние не нарушаваме нито едно правило или регламент на общността в процеса“, коментира източник от правителството в Загреб.

Според източника в момента страната преговаря с Москва за доставката на най-малко един милион дози от ваксината “Спутник V” през следващите седмици. Дори руският продукт да не получи зелена светлина на Европейската агенция по лекарствата дотогава, ваксините пак ще бъдат изпратени.

Планът е да се изчака одобрението на ЕС, докато ваксините се подготвят за изпращане и да се започне с ваксинирането в момента, в който бъдат одобрени. Ако регулаторът удължи процеса, националната агенция по лекарствата на Хърватия, ще потърси законни начини за започване на ваксинации преди одобрението.

Нестеренко не пожела да потвърди, нито да отрече съобщенията, но потвърди, че Русия е готова да изпрати милиони дози веднага щом бъде официално поискано.

“Можем да изпратим ваксината за 24 часа. Дори имаме на разположение специални самолети, ако е необходимо. Но ние все още чакаме разрешението на агенцията и официалното искане от Загреб ”, добави посланикът.

В Братислава словашкото правителство започва дискусии в четвъртък за закупуването и употребата на руската ваксина “Спутник V”.

“Не виждам причина, поради която да не можем да я използваме. Ако имахме тази ваксина сега, милиони хора щяха да бъдат ваксинирани”, каза словашкият премиер Игор Матович.

Идеята се подкрепя и от здравния министър Марек Крейчи и от някои членове на антипандемичната комисия, създадена от правителството.

В момента Словакия използва ваксини от Pfizer / BioNtech, Moderna и AstraZeneca, които са одобрени от еврорегулатора.

Някои държавни служители предполагат, че Словакия може да използва ваксината преди да бъде одобрена от ЕС, въпреки че съмненията за възможността на Русия да произвежда необходимите количества остават.

Шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави под въпрос в сряда дипломацията на Москва за ваксините.

“Все още се чудим защо Русия предлага теоретично милиони дози, като същевременно не напредва достатъчно във ваксинирането на собствения си народ“, каза тя на пресконференция.

По-рано тази седмица източници от Комисията казаха пред EURACTIV, че засега руската ваксина всъщност не им е на радара.

“За да бъдат част от програмата на ЕС за ваксинация, производителите трябва да имат производствен капацитет на територията на ЕС, а “Спутник V” в момента се произвежда единствено в Русия”, подчертаха запознати.

Същите източници допълниха, че страните от ЕС, които ще използват руската ваксина преди одобрението на Европейската агенция по лекарствата, правят това на своя собствена отговорност.