Хърватия отрича, че върши мръсната работа на ЕС с мигрантите

Божинович каза, че въпреки усилията на хърватската полиция, мигрантите са успели да преминат през хърватската граница. [Shutterstock/Misel Sirotic]

Европа не е подготвена за нова мигрантска вълна. Това каза хърватският вътрешен министър Давор Божинович и отхвърли твърденията, че хърватската полиция върши мръсната работа на Европа.

„Много проучвания на хърватски и международни институции предупреждават за евентуалното пристигане на голям брой мигранти в резултат на ситуацията в Афганистан. Европа трябва да се подготви за това. Честно казано, ЕС не е напълно подготвен“, каза Божинович.

По думите му в случай на нова мигрантска вълна огромна тежест ще падне върху Хърватия. Тогава Хърватия ще бъде питана какво е направила, за да гарантира, че голям брой мигрантите не преминават през нейната територия, което би поставило под въпрос нейната способност да пази външната граница на ЕС.

Божинович каза, че въпреки усилията на хърватската полиция, мигрантите са успели да преминат през хърватската граница. Според него това е предизвикателство за сигурността, което не бива да се подценява. Министърът подчерта, че досега са били арестувани 4000 контрабандисти.

Той каза, че са се увеличили молбите за убежище, макар че властите са обвинявани, че отказват на мигрантите достъп до убежище. Той добави, че 80% от търсещите убежище не чакат резултата от този процес, а просто изчезват.

Министърът отхвърли твърденията в медиите, че Хърватия върши мръсната работа на ЕС, отбелязвайки, че мигрантите, които се опитват да достигнат Австрия или Германия, ще трябва да преминат през Хърватия, независимо дали е член на ЕС или не.

На срещата на върха на ЕС на 21-22 октомври се очаква лидерите на ЕС да обсъдят миграцията и по-специално предложението на Литва за промяна на съществуващите правила на ЕС, за да узаконят отблъскванията на нередовни мигранти, когато в една държава е обявена екстремна ситуация.

Съобщава се, че още тринадесет държави -членки подкрепят Литва.

Вдъхновена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Беларус в продължение на месеци използва мигрантите като оръжие в отговор на санкциите на ЕС.

Хиляди мигранти летят за Беларус и след това са изтласкани от полските, литовските и латвийските граници от местните власти.

Според проектозаключенията на срещата на върха на ЕС, видяни от EURACTIV, се очаква Европейският съвет да осъди и отхвърли всеки опит на трети страни да използват мигрантите за политически цели.

Очаква се блокът също да обещае да контролира напълно външните си граници, за да предотврати нелегалната миграция и да намали вторичните движения.

Според дипломат от ЕС окончателната формулировка на текста „очевидно“ няма да се отнася до правни откази. Все пак това ще остави поле за държавите-членки да предприемат такава мярка, когато се сблъскат с извънредни обстоятелства.

По-рано този месец Европейската комисия призова за разследване на оттеглянето на незаконни мигранти след доклад на германските медии Der Spiegel, а ARD документира, гръцки, хърватски и румънски служители, според тях, извършващи подобни операции.