Хърватия пое председателството на Съвета на ЕС

Хърватия ще е ротационен председател на Съвета на ЕС през следващите 6 месеца. [eu2020.hr]

Хърватия поема днес (1 януари) )ротационното председателство на Съвета на ЕС за следващите 6 месеца. Мотото на хърватското председателство е „ Силна Европа в свят напредизвикателства“. Това е първото председателство на страната, откакто се присъедини към ЕС през 2013 г.

Хърватия се зарича да ръководи работата на Съвета в дух на консенсус и уважение между държавите.

Хърватското председателство идва в момент на голяма промяна за Европейския съюз, в началото нов институционален и законодателен цикъл след формирането на нов състав на европейските институции. Предизвикателство ще бъде и процеса на оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Неравномерното икономическо развитие, изменението на климата, засилената миграция, разширяването на дезинформация и нарастващия популизъм са някои от предизвикателствата на днешния свят, пред които гражданите са изправени и с право очакват отговори. Само силна Европа може да ги осигури. Нашето единство е нашата най-голяма сила, се казва в официалното съобщение на страната по повод приетата програма на председателството.

Четирите стълба на програмата на хърватското европредседателство са – Европа, която се развива; Европа, която се свързва; Европа, която защитава; Влиятелна Европа.

“Амбициозната, балансирана и устойчива многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2021 – 2027 г. е предпоставка за постигане на нашите цели”, смята Хърватия.

През май в Загреб се очаква среща на върха на ЕС, която ще има ключово значение за преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания. През октомври 2019 г.  на срещата на върха в Брюксел преговорите бяха отложени.