Хърватският президент посочи сексизма и клеветите като причина за изборното си поражение

Колинда Грабар-Китарович в президентсткия дворец в Загреб. (Снимка: Георги Готев)

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович посочи сексизма и “фалшивите новини” като причина за поражението си на изборите предната седмица. За загубата ѝ допринесе и това, че десният електорат беше разделен, заради участието в надпреварата на независимия Мирослав Шкоро.

Грабар-Китарович говори пред журналисти в събота (11 януари) в президентския дворец в Загреб. Тя остро разкритикува това, което тя нарече “политически пристрастните медии в Хърватия”. В отговор на въпрос от EURACTIV тя ​​заяви: “В Хърватия свобода на печата не липсва, но в медиите цари пълен хаос”. По думите й “някои престъпни организации спонсорират” определени медии. Китарович не посочи конкретни примери.

Според нея, една от грешките ѝ е, че е заявила, че няма да съди пресата, което по думите ѝ само е насърчило клеветниците.

Бившият ляв премиер Зоран Миланович спечели изборите на 5 януари. Той зае поста точно по време на ротационното европейско председателство на Хърватия. През следващите шест месеца се очаква да доминират теми като отношението на Европейския съюз с Великобритания след Брекзит и споровете за дългосрочния бюджет на блока.

Грабар-Китарович добави също, че се надява, че медиите в страната ѝ „ще се успокоят малко, понеже Миланович е мъж“.

Анализатори обаче твърдят, че поражението ѝ се дължи на лоша кампания, осеяна с гафове и смущаващи обещания, като например това да увеличи заплатите до 8 000 евро на месец – почти 10 пъти повече от средните за момента.

В допълнение, Грабар-Китарович не беше пощадена от гнева и подигравките в публичното пространство, по повод песента, която изпя на рождения ден на скандално известния кмет на Загреб и обещанието да му носи „сладкиши… в затвора“, ако бъде осъден по обвинения в корупция.

Тя отрече да има информация за корупция, свързана с тогавашния министър-председател Иво Санадер, докато е заемала поста на министър в правителството му. През 2012 г. Санадер стана най-високопоставеният служител в Хърватия, осъден по обвинения в корупция. В момента излежава присъдата си в затвора.

Китарович добави, че ѝ трябват „няколко месеца“, за да реши какво да прави след като напусне президентския пост, като изрази предпочитанието си към академичните дейности.