Цветелина Пенкова е избрана за вицепрезидент на Групата за подкрепа на ядрената енергетика в ЕП

Цветелина Пенкова

Българският евродепутат Цветелина Пенкова е избрана за вицепрезидент на Групата за подкрепа на ядрената енергетика в Европейския парламент. Една от първите дейности на Групата ще бъде парламентарна мисия на Световното ядреното изложение в Париж на 1-ви декември.

Парламентарна мрежа за бъдещето на ядрената енергетика в Европа започна по инициатива на евродепутата Кристоф Грудлер (Обнови Европа) и със сътрудничеството на евродепутатите Цветелина Пенкова (България, Група на прогресивния алианс на социалистите и демократите), Томас Тобе (Швеция, Европейска народна партия), Франсоа-Ксавие Белами (Франция, Европейска народна партия), Карин Карлсбро (Швеция, Обнови Европа) и Александър Вондра (Чехия, Европейски алианс на консерваторите и реформистите), обявиха от пресцентъра на Пенкова.

Кристоф Грудлер ще бъде председател на мрежата,  Цветелина Пенкова, Франсоа-Ксавие Белами, Томас Тобе, Карин Карлсбро  и Александър Вондра ще са заместник-председатели.

„За България е изключително важно развитието на нови базови мощности, които да заменят въглищните централи след тяхното постепенно извеждане от експлоатация. Създаването на тази група ще помогне да насочим дебата на европейско ниво върху възможностите за инвестиции в нови централи и развитието на нови технологии, а не върху затварянето на енергийни мощности“, коментира Цветелина Пенкова.

Според нея ниската дългосрочна цена на електроенергията, генерирана от ядрените централи, я прави сериозен конкурент за задоволяване на нарастващите нужди на гражданите и бизнеса в цяла Европа.

Групата има за цел да улесни дискусията между различните политически партии на европейско ниво, индустрията и академичния сектор за бъдещето на ядрената енергия.

Редовните срещи и събития ще се фокусират върху три основни приоритета: включване на ядрената енергия в европейската таксономия (набор от правила и дефиниращи коя технология е зелена и устойчива), производство на водород без въглерод и изследвания и иновации за намаляване на ядрените отпадъци.

С оглед на амбициозните европейски цели в борбата срещу изменението на климата ще бъдат разгледани всички възможни решения. Развитието на възобновяемите енергийни източници върви ръка за ръка с иновациите в ядрената енергетика. Няма да е възможно да се постигнат целите на Европейската зелена сделка без съществен дял на ядрената енергия в общия енергиен микс на Европа. Групата за подкрепа на ядрената енергетика в Европейския парламент беше създадена специално за намиране на конкретни политически, енергийни и икономически решения в тази сфера.

През октомври България и още девет страни от Европейския съюз, предимно от източната част на континента, излязоха с обща инициатива в подкрепа на атомната енергия.

Според тях ядрената енергия ще изиграе серозна роля в борбата срещу глобалното затопляне. Франция, България, Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария публикуваха съвместна статия, публикувана във френския ежедневник „Фигаро“ и още няколко европейски вестника. Те отбелязват, че атомната енергия „допринася по решителен начин за независимостта на нашите източници за производство на енергия и електричество“.

Десетте страни изтъкнаха и икономическата полза от ядрената енергия. Според тях развитието на сектора „ще генерира близо 1 милион висококвалифицирани работни места в Европа“.

Тази тема  обаче разделя страните от ЕС. Франция. Държави като Германия и Австрия са яростни противници на ядрената енергия, наред с много неправителствени организации, които смятат технологията за рискова.