Централна Азия се ангажира да спре трафика на хора към Беларус

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел икомисарят по международните партньорства Юта Урпилайнен в Душанбе. [Alexandra Brzozowski]

Участието на Европейския съюз в Централна Азия за предотвратяване на трафика на хора в Беларус би било „ползотворно“ за региона, казаха представители на ЕС пред репортери в Душанбе, Таджикистан в сряда (24 ноември).

„Целият регион изрази ангажимент да спре потока от мигранти към Беларус“, каза върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел в заключение след четиридневното си посещение в региона.

В Душанбе делегацията на високо равнище присъства на среща между ЕС и Централна Азия, където ситуацията в и около Афганистан е първа точка в дневния ред.

„Тук в региона, особено в Узбекистан, дипломатическият обхват на ЕС беше много ползотворен“, коментира Борел.

Узбекистан беше една от последните страни, които наложиха ограничения за полети до Беларус за транзитни пътници от няколко страни, включително от Афганистан, Ирак, Ливан, Либия, Сирия и Йемен, посочи Борел.

„Посланието към партньорите и медиите в региона е, че това е капан и това трябва да бъде съобщено на хората“, допълни той.

В отговор на въпрос дали ЕС ще поиска от съседите на Афганистан в Централна Азия да предприемат повече действия за предотвратяване на миграционните потоци, той каза, че „няма нужда от по-нататъшни действия, тъй като властите са силно ангажирани с тази тема“.

„Споразумението вече е сключено. В замяна на какво? На нищо. Нищо повече от благосъстоянието на собствените си граждани, защото те трябва да защитават тях, а не нашите граници“, подчерта Борел.

„Ако видят, че хората им са измамени и плащат големи суми, за да пътуват и след това да попаднат пред затворена граница и да трябва да се връщат обратно, е в техен собствен интерес да действат“, каза той,

„Трябва да им благодарим за това сътрудничество, но разбрахме, че всеки има свой собствен интерес, така че ще работим заедно“, каза той.

„Мисията е изпълнена – Централна Азия няма да участва в трафика на хора към Беларус“, заяви Борел.

Главният дипломат на ЕС обаче подчерта, че сега е моментът да се погрижим за хората, които вече са избягали.

Финансова подкрепа

Комисарят по международните партньорства Юта Урпилайнен каза, че „главната цел на ЕС е да предотврати колапса на афганистанското общество“.

От пакета за подкрепа на ЕС за афганистанци от 1 милиард евро почти половината е предназначена за съседните страни, които са засегнати от кризата.

„Когато става въпрос за регионална подкрепа, свързана с Афганистан, ние работим с Агенцията за бежанците на ООН и Международната организация по миграция“, каза тя и добави, че чрез проект, свързан с разселването на афганистанци, ЕС предоставя помощ за страни като Пакистан, Иран, както и страните от Централна Азия.

„Ние не молим страните от Централна Азия да приемат бежанци от Афганистан – това не е нашето послание“, каза Урпилайнен.

Коментарът е по повод идеята на няколко държави-членки на ЕС, които предложиха през лятото да бъдат създадени центрове за депортиране  в съседните на Афганистан страни.

„Ние знаем, че ако има поток от Афганистан към страните от Централна Азия и има много разселени хора, разбира се, наш дълг е да помогнем на съседните и централноазиатските страни да се справят и да предоставим помощ на тези хора,“ тя каза.

В Душанбе делегацията на ЕС посети множество обекти, включително училище и проект за интегриране на деца бежанци.

Черен списък на авиокомпаниите

Няколко близкоизточни авиокомпании вече спряха или намалиха полетите до Минск, откакто Брюксел се оплака, че мигрантите са примамвани в Беларус с фалшиви обещания да влязат лесно в Полша.

Във вторник (23 ноември) висши служители на ЕС обявиха, че блокът ще изготви санкционен „черен списък“ на туристически и транспортни фирми, които участват в трафика на мигранти в блока, за одобрение от парламента и държавите-членки.

„Предлагаме създаване на черен списък на всички средства и видове транспорт, свързани с трафика на хора и контрабандата на мигранти“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург.

Тя добави, че мерките ще бъдат съгласувани с Великобритания, Канада и САЩ.

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел каза пред евродепутатите, че белоруската авиокомпания Белавиа, която наема повечето от самолетите си от фирми в страни-членки на ЕС, по-специално Ирландия, ще бъде санкционирана.

„Няма да позволим на режима в Беларус да ни сплаши и да подкопае нашите ценности и нашето единство“, каза той.