Ципрас обеща да се завърне в гръцката политика след исторически вот

За първи път в историята на партията "Сириза" проведе вътрешни избори за лидер и ръководство  с открито участие, което означава, че всеки може да стане член на партията и да гласува. От 62 000 членове през март, сега "Сириза" има 172 000 членове. [Shutterstock/Arvnick]

Бившият министър-председател и настоящ лидер на основната опозиционна лява партия „Сириза“ Алексис Ципрас заяви, че ще спечели следващите избори в Гърция, след като неговата партия удвои членовете си на исторически вот в неделя.

За първи път в историята на партията „Сириза“ проведе вътрешни избори за лидер и ръководство  с открито участие, което означаваше, че всеки може да стане член на партията и да гласува. От 62 000 членове през март, сега „Сириза“ има 172 000.

„От днес ние сме друга партия. Със 172 000 регистрирани членове в Гърция и в чужбина, сега това е масова партия, популярна, младежка, модерна и радикална, но преди всичко партия на своите членове. Гръбнакът на великата прогресивна фракция на нашата родина”, заяви Ципрас.

Той подчерта, че е убеден, че неговата партия ще спечели следващите парламентарни избори.

Следващите избори са насрочени за след повече от година, но слуховете за предсрочни избори все повече набират сила, като се има предвид, че покачващите се цени на енергията и основните стоки причиняват главоболия на консервативното правителство (ЕНП) на Гърция.

Изглежда също така, че „Сириза“ иска да се възползва от политическия импулс в ЕС, като се има предвид възхода на прогресивните сили (социалисти и зелени), докато консервативните десни партии търпят неуспехи в целия блок.

Гръцкото консервативно правителство на „Нова демокрация“ през април реши да увеличи минималната работна заплата от 663 евро на 713 евро преди данъчното облагане. Опозицията и профсъюзите обаче заявиха, че това са „дребни пари“, които не могат да покрият нарастващите цени.

Мярката, която ще влезе в сила от 1 май, предвижда приблизително 650 000 служители да получават месечно 713 евро преди данъци, което на практика означава 613 евро нетна заплата (569 евро днес).

„Почти 650 000 служители от тази категория ще получават повече от една допълнителна нетна заплата годишно. Отсега нататък към доходите им се добавя 15-та заплата“, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис в телевизионна реч.