Черна гора изплаща на Китай 1 млрд. долара заем за пътища

Изглед към изграждането на финансирана от Китай магистрала в Черна гора.  [Government of Montenegro]

Черна гора плати първата вноска по заем за милиард долара от Китай, което според критиците може да разруши икономиката на балканската държава.

Подгорица взе заем от 944 милиона долара през 2014 г. като част от плана за изграждане на магистрала от адриатическото пристанище Бар на север до границата със Сърбия.

Това беше един от няколкото китайски проекта на Балканите, които породиха загриженост, че правителствата твърде много разчитат на средства от Пекин.

Наскоро се появиха новини, че Черна гора се бори да плаща дълга си и е потърсила помощ от Европейския съюз, но правителството настоява, че всичко е под контрол.

Финансовият министър Милойко Спаич заяви пред местната информационна агенция Мина в сряда, че първата вноска от почти 33 милиона долара е платена на китайската банка Exim.

Магистралата е една от най-скъпите в света, като заемът покрива само първите 41 километра, а още 130 километра предстои да бъдат построени.

Първият участък трябваше да бъде завършен през 2019 г., но беше отложено и властите обявиха, че трасето ще бъде готово през ноември.

Черна гора трябва да плати още една вноска по заема през януари, но държавните приходи бяха погълнати от пандемията, а ключовият икономически сектор – туризмът, пострада сериозно.

Публичният дълг на страната възлиза на 97% от нейния брутен вътрешен продукт (БВП) през миналата година, много над заявената от ЕС граница от 60%.

Китайският заем сам по себе си представлява почти една пета от БВП на страната, който е 4,9 милиарда евро.

Черна гора поиска помощ от ЕС за рефинансиране на заема, а еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей каза, че блокът работи по намиране на решение.

Брюксел не иска да загуби още повече влиянието си на Балканите, където Русия вече е активна.

В доклад от февруари мозъчният тръст Европейски съвет за външни отношения (ECFR) определи Черна гора като “христоматиен пример за дипломация за вкарване в дългов капан”- когато една държава натовари друга с неуправляем дълг, за да увеличи влиянието си.

Черна гора е фаворит за членство в ЕС в региона, но експерти предупреждават, че блокът трябва да работи усилено, за да избегне загубата на влияние.