Четирима българи са с коронавирус (обновена)

Министерският съвет заседава извънредно заради коронавируса.

По два случая на болни от коронавирус са регистрирани в Плевен и в Габрово. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет в неделя (8 март) директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

В Плевен диагнозата е потвърдена за мъже на 27 и на 61 години. В Габрово положителна проба имат 75-годишна, настанена в болницата и лекувана за пневмония, както и една жена от медицинския персонал.

Изследвани са общо 24 проби от контактни лица в Плевен и 46 – в Габрово. Това са т.нар. контакти от първа линия, тепърва ще се издирват тези от втора линия.

“Резултатите са следните: от изследваните проби от град Плевен се получи положителен резултат, утвърдителен на 27-годишния мъж, който в събота беше съмнителен. Новата проба е положителна”, обясни Кантарджиев. По думите му при изследваните 24 проби от Плевен, това е в отделението по белодробни болести, се доказва втори случай положителен за коронавирус – при мъж на 61 г. “Пациент с белодробно страдание”, допълни Кантарджиев.

“Втората порция изследвани материали, това са изпратени 46 проби от болницата в Габрово. Резултатите, които се получиха за Габрово са следните: положителна е пробата на жената, която вчера в 00.00 ч. ви казахме, че е съмнителна. Това е жена на 75-годишна възраст. Освен това от изработените в Националната референтна лаборатория проби, има една проба на лице, което е медицински персонал. Осми март сме, жена е”, каза още професорът.

От щаба, който следи ситуацията, обясниха, че на сухопътните граници на страната се извършва “ръчно термометриране”, а на въздушните това се прави с термокамери. “Няма такава мерки в другите страни от ЕС. Тези мерки ще продължат”, обявиха още от щаба.

Пациентите в момента са в добро състояние. Тревожното е, че не е ясно как са се заразили, тъй като нито са пътували в чужбина, нито са имали контакт с хора, които са пътували.

“С маска вече при мене!”

Министерският съвет обсъди на извънредно заседание мерките за страната и конкретно за Габрово и Плевен. Болниците в двата града остават под карантина. Ще приемат единствено спешните случаи на сърдечни заболявания, инсулти, както и пациентите с нужда от хирургическа намеса.

Правителството забрани износа на медицински изделия. “МВР и ДАНС да използват своите сили да не възникне спекула”, нареди Борисов.

В засегнатите общини грипната ваканция ще продължи. Всички спортни и културни мероприятия ще бъдат отменени.

“Считаме, че нулевият пациент е дошъл от Гърция”, каза в началото на заседанието министър-председателят. Той обясни, че в страната има 3000 теста за коранавируса, както и са платени още 4000. Тези общо 7000 би трябвало да стигнат.

Борисов призова към дисциплина. И нареди на министрите да не напускат министерствата и да му бъдат на разположение денонощно.

Премиерът успокои, че големите хранителни вериги имат достатъчно стока и няма нужда от презапасяване.

По нареждане на Борисов пред болниците ще има по една патрулка. “Двама души, възможно най-вежливите, които да обясняват човешки, не да се репчат и да бутат хората. Не че го правите, старата милиция го правеше”, нареди Борисов на вътрешния министър Младен Маринов.

В 14 ч министър-председателят ще се срещне с българските производители на медицински материали. “За 1 месец можем да си произведем 1 милион маски и достатъчно защитни облекла”, увери Борисов. По думите му първата цел е да се защити медицинският персонал.

“Аз съм против да ограничим градовете да влизат и излизат”, допълни премиерът. “Това ще предизвика паника, затворени градове не е правилно, може би индустрията ще пострада много. Но да се използват всички ресурси да се убедят хората да влизат и излизат. Използвайте метода на убеждението”, повтори няколко пъти Борисов.

Пробите, защитните облекла и всичко друго необходимо, ще бъде превозвано с хеликоптери и техника на МВР.

“И аз направих голяма глупост вчера. Натиках се сред 10 хиляди души, се прегръщах и целувах”, каза Борисов. “С маска вече при мене. Дори и това събиране без маски също не е…”, допълни той.

Шефът на щаба и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че се опитват да намерят текста от НК, свързан с карантината. “Ще помолим Министерството на правосъдието за правна правна помощ, защото има текстове в НК. Нашият сътрудник от ДАНС в щаба го беше открил”, каза той. “А, няма ДАНС да открият текст да ти навредят. Ами тълкувайте го”, прекъсна го Борисов.

Съветите на експертите за безопасност може да видите тук.