Чехите гласуваха за консерваторите, Бабиш загуби изборите

Чехите гласуваха за консервативна промяна. [EPA-EFE / MARTIN DIVISEK]

Чехите гласуваха за консервативна промяна, а социалдемократите и комунистическата партия не успяха да достигнат прага от 5% на изборите в петък (8 октомври). Това означава, че управляващата партия, водена от премиера Андрей Бабиш, вече е  изтласкана от чешкия парламент.

Коалицията „Заедно“ на Петер Фиала и съюзът на Партията на пиратите и на партията „Кметове и независими“ печелят общо 108 места в долната камара на чешкия парламент, която е с двеста места.

Консерваторите „Заедно“ печелят 27.6% от гласовете на избирателите, а съюзът на Партията на пиратите и на „Кметове и независими“ – 15.5%. Партията на премиера Андрей Бабиш АНО печели 27.3%.

„Не очаквахме, че ще загубим. Бих искал да поздравя Петер Фиала за страхотния резултат. Те се справиха добре и мисля, че и самите те са изненадани от резултата, но ние го приемаме“, каза Бабиш по време на пресконференция след изборите.

Петер Фиала – политолог и университетски преподавател, е лидер на Гражданско-демократичната партия от 2013 г. Въпреки че някои го критикуват, че му липсват лидерски качества, в момента той е най-силният кандидат за премиер на страната.

Опозиционните партии са достатъчно силни, за да съставят правителство с мнозинство. Те вече подписаха меморандум за бъдещо сътрудничество. Петте партии настояват чешкия президент да възложи на Фиала да сформира новото правителство.

В неделя, 10 октомври, чешкият президент Милош Земан беше транспортиран във военна болница. В момента Земан е в интензивно отделение, но обществеността остава неинформирана за здравословното му състояние. Преди изборите Земан декларира подкрепа на сегашния премиер Бабиш и намекна, че няма да води проговори с коалиция за съставяне на правителството, а ще даде мандата на най-силната партия.

Най-силната партия след изборите е партията АНО на Бабиш. Нито една партия обаче не желае да прави коалиция със сегашния премиер.