Чехия експулсира десетки сътрудници на руското посолство до края на май

Чешкият външен министър Якуб Кулханек, вицепремиерът на Чехия Ян Хамачек и чешкият министър-председател Андрей Бабиш на съвместна пресконференция в Прага, Чехия, 22 април 2021 г. [Martin Divisek / EPA / EFE]

В четвъртък (22 април) Чехия нареди на Русия да намали по-голямата част от останалия персонал в посолството си в Прага в отговор на ескалацията на най-големия дипломатически спор между двете страни от десетилетия.

Шпионският скандал пламна в събота, когато Прага изгони 18 руски дипломати, които определи като шпиони.

Според Прага, двама руски шпиони, обвинени в отравяне с нервнопаралитично вещество във Великобритания през 2018 г., стоят и зад експлозия в чешки склад за боеприпаси през 2014 г., при която загинаха двама души.

Част от взривените боеприпаси във военния склад в Чехия са били собственост на компанията на българския оръжеен производител и търговец Емилиян Гебрев – ЕМКО.

Русия отрече чешките обвинения и в отговор в неделя изгони 20 чешки служители.

Решението от четвъртък, обявено от външния министър Якуб Кулханек, изисква Русия да има същия брой дипломати, колкото и Чехия в Москва. Това означава, че Русия ще трябва да изтегли 63 дипломати и други служители от чешката столица. Прага даде срок до края на май.

Това значително ще намали най-голямата чуждестранна мисия в Прага, много по-голяма от чешкото представителство в Москва.

“Ще поставим таван на броя на дипломатите в руското посолство в Прага, който да отговаря на сегашния брой дипломати в посолство в Москва”, каза Кулханек.

“Не искам да ескалирам въпроса излишно… но Чехия е самоуверена държава и ще действа като такава. Действието не е насочено срещу руснаците или руската нация, а е реакция на дейностите на руските тайни служби на нашата територия”.

В отговор руското външно министерство поиска намаляване на сътрудниците в посолството, намеквайки за несъответствие в броя на местните служители.

“На (чешкия) посланик беше казано, че си запазваме правото да предприемем други стъпки, в случай че истеричната антируска кампания се засили допълнително”, посочи в изявление говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

По време на остро напрежение в отношенията на Русия със Запада, НАТО и Европейския съюз дадоха подкрепата си на Чехия, която е член и на двата блока.

“Съюзниците изразяват дълбока загриженост от дестабилизиращите действия, които Русия продължава да извършва в евроатлантическата зона, включително на територията на Aлианса, и са напълно солидарни с Чехия”, се казва в изявление на 30-те съюзници на НАТО.

Словакия изгони трима руски дипломати в четвъртък в знак на солидарност с Чехия. Руският отговор не стана ясен веднага.

През последната седмица Москва изгони и дипломати от България, Полша и САЩ в отговор на експулсирането на собствения си дипломатически персонал.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че Москва е възприела негативно “истерията” в Прага.

Президентът Владимир Путин предупреди чуждестранните сили в годишното си послание към парламента да не пресичат руските “червени линии”, като посочи, че Москва ще ги накара да съжаляват.

Чехите твърдят, че посолството им е парализирано

Чехите посочват, че загубата на 20-те служители ефективно е парализирало функционирането на тяхното посолство в Москва.

Размерът на руското посолство в Прага е наследство от комунистическата епоха преди 1989 г. и до тази седмица беше почти двойно по-голямо от посолството на САЩ.

Кулханек каза по чешката телевизия, че Русия е обявила на чешкия пратеник в четвъртък, че сега ще има „строг паритет“.

Той посочи, че това означава, че всяка държава ще има 7 дипломати и 25 други служители в съответните посолства, което е настоящия брой на чешкия персонал в Москва.

Кулханек каза още, че чешката страна обмисля какви стъпки да предприеме след руското искане за намаляване на броя на служителите в посолството.

Министерството обяви в сряда, че Русия е имала 27 дипломати и 67 технически служители в Прага след предишните експулсирания.

Чешката служба за контраразузнаване многократно е казвала, че мисията служи като база за разузнавателна работа и нейният размер затруднява ограничаването на тези дейности.

Двамата заподозрени от Прага във връзка с експлозията в склада за амуниции през 2014 г., известни с псевдонимите Руслан Боширов и Александър Петров, са част от елитния отдел 29155 на руската служба за военно разузнаване ГРУ.

Великобритания им повдигна задочно обвинение в опит за убийство след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му с нервнопаралитичния агент Новичок в английския град Солсбъри през 2018 г.

Семейство Скрипал оцеляха, но случаен гражданин почина. Кремъл отрече връзка с инцидента.