Чехия затяга правилата за бежанците заради наплива от роми

В момента чешките власти предоставят финансова помощ на стойност 200 евро на всички украински бежанци, идващи в страната, но от понеделник (16 май) ще изискват от кандидатите, търсещи временна закрила, да покажат печат в паспортите си, доказващ, че са пресекли украинската граница. [Shutterstock/Melinda Nagy]

Чехия планира да затегне паспортните проверки на бежанците и ще предоставя помощ само на онези, които имат документ, че са пресекли границата с Украйна, обяви вътрешното министерство. Причината за решението е напливът от роми с двойно унгарско-украинско гражданство, които влизат в страната.

В момента чешките власти предоставят финансова помощ на стойност 200 евро на всички украински бежанци, идващи в страната, но от понеделник (16 май) от кандидатите, търсещи временна закрила, ще изисква да покажат печат в паспортите си, доказващ, че са пресекли украинската граница.

Министерството на вътрешните работи реши да въведе мярката, след като съобщи, че групи роми с двойно унгарско-украинско гражданство влизат в страната от Унгария, а не от Украйна, за да се възползват от финансовата помощ.

„Сега имаме конкретна група и ще го кажа съвсем откровено – от ромски бежанци, които пристигат тук. Има голям проблем, тъй като някои от тях идват от Унгария, а не от Украйна“, коментира вътрешният министър Вит Ракушан пред всекидневника  Blesk.cz .

Ракушан ще обсъди въпроса със своите унгарски и украински колеги, за да разреши проблема възможно най-скоро, съобщиха още от вътрешното министерство.

Въпреки това, сред ромите с унгарско-украинско гражданство, които пристигат в Чехия, има такива, които са живели в Украйна и са избягали от войната. На тези хора в Унгария често се отказва подкрепа поради унгарското им гражданство.

Бела Рач, ромски активист от неправителствената организация „Инициатива 1 Унгария“, предупреди, че много роми преди това са получили унгарско гражданство, за да могат да гласуват на унгарските избори. Затова сега те не могат да получат помощ, въпреки че наистина бягат от войната.

През 2011 г. управляващата партия „Фидес“ въведе нов опростен път за придобиване на унгарско гражданство за етнически унгарци, живеещи извън страната, което улеснява много унгарски роми, които живеят в Украйна, да получат втори паспорт.

През 2010 г. само 5400 души от околните страни с най-голямо етническо унгарско население – Румъния, Сърбия, Словакия и Украйна, са натурализирани. След въвеждането на опростения път, броят им достигна 601 400 за четири години между 2011 и 2015 г.

Освен това около 20% от ромите в Украйна и значителен процент от тези в цяла Европа нямат никаква форма на документ за самоличност.