Чехия критикува критериите на Фонда за възстановяване

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш [Shutterstock/Alexandros Michailidis]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

ПРАГА

Чешкият премиер атакува предложението за Европейския фонд за възстановяване. Преди да се отправи към Брюксел за срещата на върха на ЕС, на която ще се обсъдят Фонда за възстановяване и дългосрочния бюджет на ЕС, чешкият премиер Андрей Бабиш разкритикува критериите за разпределение на средствата от Фонда. Прочетете повече от Лукаш Хендрих от EURACTIV.cz.

///

БЕРЛИН

Германското федерално правителство постигна споразумение с провинциите за възможността да въведе забрана за пътуване в случай на нов ръст на заразените с коронавирус. Цели райони няма да бъдат блокирани, но локалните ограничения ще са възможни. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV.

>> Прочетете също:  Germany’s Altmaier encourages MEPs to be more realistic

///

ВИЕНА

Самолетите от десет държави, сред които Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Египет, ще получат забрана за кацане в Австрия. Причината е ръстът на заразените с коронавирус в тези страни, обяви австрийското външно министерство. Министерството изчислява, че в тези държави има по-малко от 450 австрийци. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ПАРИЖ

Новият премиер защитава вътрешния министър. Новоназначеният министър на вътрешните работи на Франция Джералд Дарманин получи публична подкрепа от президента Еманюел Макрон и новия премиер Жан Кастекс въпреки обвиненията в изнасилване, сексуален тормоз и злоупотреба с доверие. “Г-н Дарманин е обвързан от принципите на републиката, като всички граждани. Свидетели сме на ексцесии, които са неприемливи”, каза Кастекс. Дарманин отрича всякакво неправомерно поведение.

Новият министър на правосъдието във Франция Ерик Дюпон-Морети също си спечели критики, тъй като по-рано разкритикува движението #metoo. (Ан Дамяни | EURACTIV.FR)

///

БРЮКСЕЛ

Освобождаване на бюджет за потенциална втора вълна на пандемията. В четвъртък (16 юли) белгийският парламент одобри корекция на закона за временните кредити за юли, август, септември и октомври, за да освободи допълнителни 1 милиард евро за възможна втора вълна на COVID-19. Първият милиард вече беше отпуснат в началото на кризата, главно за покриване на здравни разходи, а вторият милиард бе използван за помощ за болници, социални и обществени центрове, както и за тестове за коронавирус.

(Александра Брзозовски, EURACTIV.com)

///

ЛОНДОН

Руска намеса. В четвъртък (16 юли) правителството на Обединеното кралство призна, че руснаците почти сигурно са се опитали да се намесят в парламентарните избори във Великобритания през 2019 г. чрез незаконно придобити документи. Прочетете повече.

///

СТОКХОЛМ

Швеция е начело на ЕС по нови случаи на коронавирус. Швеция, чийто по-либерален подход в борбата срещу коронавируса привлече глобално внимание, отбелязва един от най-високите проценти на нови случаи на заразени в ЕС. Въпреки това властите твърдят, че разпространението на епидемията се забавя. През последните две седмици страната беше на второ място в ЕС след Люксембург по нови случаи на заразени на глава от населението – повече от шест пъти повече от средното за ЕС.

(EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Конте е готов да се бори за Европейския фонд за възстановяване. “Готови сме, проучихме всички досиета и се надяваме срещата да е полезна”, каза Конте пред пресата, преди да замине за Брюксел, където ще присъства на срещата на Европейския съвет от 17 до 18 юли. Целта ѝ е постигане на споразумение за Европейския фонд за възстановяване и дългосрочния бюджет на ЕС, известен като МФР. Прочетете повече от Алесандро Фолис от EURACTIV Италия.

///

МАДРИД

Реформиране на туризма след COVID-19. Туризмът не може да не бъде включен в прехода към зелена и дигитална икономика, който “не е избор или опция, а задължение”. Това посочи еврокомисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра пред форума на EURAGORA. Тя подчерта решаващата роля на сектора за икономиките на Испания и Португалия. Прочетете повече тук.

///

АТИНА

Среща за Турция в кулоарите на срещата на върха? Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се срещне с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, председателя на Европейската комисия фон дер Лайен, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, за да обсъдят текущите развития по отношение на Турция. Прочетете повече.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

БУДАПЕЩА

Отмяна на тържествата по случай националния празник. Тържествата по повод националния празник на Унгария на 20 август бяха отменени заради здравни опасения, съобщиха от кабинета на премиера в четвъртък (18 юли). Властите решиха, че масовите събирания ще представляват голям риск за общественото здраве.

Министърът на кабинета на премиера Гергели Гуляш не уточни за какво ще се използва  спестения бюджет, съобщи Index. (Владислав Максимов | EURACTIV.com)

///

БРАТИСЛАВА

Словакия подкрепя първоначалното предложение за Фонда за възстановяване на ЕС. Словакия ще защитава позиции, близки до първоначалното предложение на ЕК във връзка с разпределението на средствата от Фонда за възстановяване на ЕС по време на срещата на върха на Съвета от 17 до 18 юли.

(Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЛЮБЛЯНА

Словения присъжда разработването на приложение за проследяване на коронавируса на участника с най-евтина оферта. Правителството подписа договор в четвъртък с местната фирма RSteam за приложение, което ще се основава на германското Corona-Warn-App, съобщи вестник “Дело”.

RSteam представи най-евтината оферта за разработване на приложението в размер на 4 026 евро. Приложението трябва да заработи до 1 август. (Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

///

СОФИЯ

Мнозинството българи настояват за оставката на правителството. Общо 58% от българите настояват за оставката на правителството, а 32% са против. Това сочи независим експресен сондаж на “Галъп интернешънъл“, проведен на 13 юли сред 700 души.

В четвъртък (16 юли) бе отбелязан осмият ден на протестите в България, където хиляди протестиращи в София и други големи градове призоваха за оставката на правителството и главния прокурор. Около 6% от анкетираните потвърдиха, че вече са излезли на улицата, за да протестират, докато 36% от хората казват, че ще участват в предстоящите демонстрации. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

БУКУРЕЩ

Румъния удължава състоянието на тревога. Румънското правителство удължи състоянието на тревога с още 30 дни от петък (17 юли), тъй като броят на заразените с коронавирус продължава да нараства. В четвъртък властите обявиха, че през последните 24 часа 777 души са дали положителна проба за коронавирус – най-големият брой дневни случаи от началото на пандемията.

(Богдан Нягу, EURACTIV.ro)

///

БЕЛГРАД | ПРИЩИНА

Трудни преговори между Сърбия и Косово, отбелязан е известен напредък. Разговорите между Белград и Прищина в Брюксел не са били лесни, посочи сръбският президент Александър Вучич. EURACTIV Сърбия разглежда подробности около срещата.

***