Чехия ще вземе пари от ЕС, ако не допуска злоупотреби като на премиера Бабиш

Одиторите на Европейската комисия заключиха през април тази година, че Бабиш е в конфликт на интереси поради контрола си върху холдинга Agrofert. [EPA-EFE / TIAGO PETINGA]

Европейската комисия одобри чешкия план за възстановяване в понеделник, но за да получи средства, страната трябва да създаде допълнителни системи за контрол. Целта е да се избегнат конфликти на интереси като този на премиера Андрей Бабиш с бившия му земеделски холдинг, Агроферт, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на посещението й в Прага.

Страната трябва да изпълни определени етапи, включително “изискването за събиране на информация за всички субекти, които се възползват от средствата“, каза Фон дер Лайен на пресконференция. “Тези етапи трябва да бъдат постигнати преди първите официални плащания“, добави тя.

Одиторите на Европейската комисия заключиха през април тази година, че Бабиш е в конфликт на интереси, защото все още държи контрола си върху холдинга Агроферт. В своя работен документ, свързан с чешкия план за възстановяване, Комисията припомни констатациите на одиторите.

“След неотдавнашен одит, извършен от службите на комисията по други програми на ЕС, бяха установени сериозни недостатъци във функционирането на системата, за да се избегне конфликт на интереси“, заяви шефът на ЕК.

Според Бабиш Чехия използва финансиране от ЕС по прозрачен начин и няма конфликт на интереси. “Откакто влязох в правителството няма някакъв системен проблем“, каза той на пресконференцията.

На 3 юни чешки прокурор заяви, че делото за конфликта на интереси на милиардера – предприемач и премиер, Андрей Бабиш, е изпратено до новата прокуратура на Европейския съюз.

Европейската комисия обяви в одиторски доклад през април, че Андрей Бабиш е имал конфликт на интереси заради двойната си роля на министър-председател и собственик на хранителния, химически и медиен холдинг “Агроферт”.

Бабиш, който е на пето място по богатство в Чехия, отрече да е извършил неправомерни действия.

Той настоя, че е прехвърлил “Агроферт”  в два доверителни фонда през февруари 2017 г., когато е бил финансов министър, съгласно чешкия закон за борба с корупцията, наречен “Закон Бабиш”.

Въпреки това публично достъпните документи показват, че той все още е действителният собственик и управлява агрохимическия холдинг.

“Агроферт холдинг” пък заведе дело срещу Европейския парламент. Компанията твърди, че депутатите от ЕС са отказали достъп до документи, заради които критикуват премиера за конфликт на интереси.