Шарл Мишел към Лондон: Време е да сложите картите си на масата

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че е време да се разбере ще има ли търговско споразумение с Обединеното кралство. [Pool/EPA/EFE]

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че е време “Великобритания да сложи картите си на масата” за търговската сделка след Брекзит. Мишел разговаря в сряда с британския премиер Борис Джонсън.

След срещата говорителят на “Даунинг Стрийт” каза, че Джонсън “е повторил, че всяко споразумение трябва да отразява това, за което са гласували британците”. Бизнесът и гражданите трябва да са сигурни за условията на бъдещите отношения.

Министърът на британския кабинет Майкъл Гоув и главният преговарящ Дейвид Фрост имат надежда, че все още не е късно за сделка. В същото време евроинституциите обявиха, че не виждат никакъв напредък през последните седмици.

Гоув изчисли шансовете за споразумение на 66%, като заяви пред британските депутати, че състоянието на преговорите му дава “повод за постоянен оптимизъм”. Фрост пък отбелязва, че споразумението “е изключително постижимо”. Той  отхвърли опасенията, че търговията с ЕС при условията на Световната търговска организация би навредила на икономиката на Обединеното кралство.

Представители на “Даунинг Стрийт” казват, че риболовът, и по-специално достъпът до водите на Обединеното кралство на корабите на ЕС, е най-голямата точка на разделение между двете страни.

В събота Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен удължиха срока за постигане на споразумение до края на октомври, за да може то да бъде ратифицирано преди 1 януари, когато Обединеното кралство вече няма да бъде част от единния пазар на ЕС.

Двамата лидери заявиха също, че “са се съгласили колко е важно да се постигне споразумение”.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние е в Лондон тази седмица, за да постигне по-голяма яснота преди срещата на върха на Европейския съвет на 15 октомври, където лидерите вероятно ще вземат решение дали споразумението може да бъде финализирано до края на годината.

Междувременно Шарл  Мишел ще се срещне с ирландския премиер Майкъл Мартин в четвъртък. Това се случва седмица след като Европейската комисия започна процедура за нарушение на закона срещу Лондон заради законопроекта за вътрешния пазар.

Законопроектът се възприема като опит на Великобритания да получи по-добри условия от ЕС, заплашвайки статута на Северна Ирландия. Без сделка Обединеното кралство ще изпадне от единния пазар и митническия съюз на блока на 31 декември, което ще доведе до допълнителни разходи и смущения за бизнеса и потребителите.