ЕС обещава подкрепа за временното либийско правителство

Шарл Мишел и временният министър-председател Абдул Хамид Дбейба в Триполи на 4 април 2021 г. [Съвет на ЕС]

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи подкрепа за Либия при посещение в Триполи в неделя (4 април), докато северноафриканската държава се стреми да сложи край на десетилетие на хаос след бунта, подкрепен от НАТО през 2011 г.

“Ще работим с новото правителство и ще го подкрепим”, каза Мишел след среща с временния премиер Абдул Хамид Дбейба. Той бе избран да ръководи Либия до изборите на 24 декември чрез процес, подкрепен от ООН.

Парламентът на Либия потвърди новото преходно правителство на Дбейба миналия месец.

“Европейският съюз активно подкрепя процеса на национално помирение”, каза Мишел.

“Икономическото възстановяване, изборите, борбата срещу нелегалната имиграция… са области, в които ЕС може да помогне”.

Богатата на петрол Либия е разкъсвана от конфликти след свалянето и убийството на диктатора Муамар Кадафи през 2011 г.

Надяваме се, че последното усилие на правителството за единство ще събере враждуващите страни, особено двата основни лагера на изток и запад, подкрепени от чуждестранни играчи.

Според Организацията на обединените нации, към началото на декември около 20 000 наемници и чуждестранни бойци са останали в Либия, въпреки изтичането на крайният срок за изтеглянето им през януари.

През последните седмици призивите за напускането на наемниците нараснаха, Мишел призова “всички наемници и чуждестранни войници да напуснат бързо”.

В неделя външният министър Найла ал-Мангуш повтори призива на Либия за тяхното оттегляне.

Страната е и основен път за мигрантите, опитващи се да стигнат до Европа през Средиземно море, а трафикът на хора процъфтява в условията на беззаконието, последвало свалянето на Кадафи.

Мишел посочи, че миграцията е основна тема в отношенията между Либия и ЕС.

Миналия месец външните министри на Франция, Германия и Италия посетиха Триполи в знак на подкрепа за новосформираното правителство.

Миналия месец Франция отвори отново посолството си в Либия. Гърция ще направи същото следващата седмица, когато премиерът Кириакос Мицотакис ще посети Триполи. Посещението му ще съвпадне с това на италианския премиер Марио Драги.

Мишел обяви, че посланик на ЕС ще се завърне в либийската столица през следващите седмици.

Той посочи още, че ЕС ще дари на Либия 50 000 ваксини срещу COVID. В неделя страната получи 100 000 дози от руската “Спутник V”.

Либийските власти официално са докладвали за над 160 000 случая на заразени при население от седем милиона. Починалите са 2700 души.