Шарл Мишел: Турция да спре играта на “котка и мишка” с ЕС

 Турският кораб за сеизмични проучвания "Оруч рейс" плава по Босфора в Истанбул, 21 ноември 2018 г. [Tolga Bozoglou / EPA / EFE]

Турция  продължава противопоставянето си с Гърция, въпреки дипломатическите усилия, заяви в петък председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и предупреди, че страните членки на ЕС ще разгледат “средствата, с които разполагат“, което най-вероятно означава налагане на санкции.

“Мисля, че играта на котка и мишка трябва да приключи“, каза Мишел в отговор на въпрос на EURACTIV, като имаше предвид изпращането на проучвателни кораби в гръцки води. На 30 ноември турският проучвателен кораб “Оруч рейс” се завърна в южното пристанище Анталия от последната си обиколка в търсене на газ в Средиземно море. Корабът беше върнат в Турция точно преди срещата на върха на ЕС на 10 и 11 декември. Същото се случи преди предишната среща на върха на ЕС през октомври, когато Турция избегна санкциите и лидерите на ЕС решиха да преразгледат въпроса през декември.

EURACTIV попита Мишел какво ще се случи, ако Турция отново успее да избегне санкциите на предстоящата среща на върха  и на следващия ден пак изпрати “Оруч рейс” в гръцката икономическа зона.

“Ще проведем дебат на европейската среща на върха на 10 декември и сме готови да използваме средствата, с които разполагаме”, отговори Председателят на Съвета без да споменава думата “санкции“.

Мишел уточни, че срещата на върха ще бъде физическа, за разлика от повечето предишни заседания на Съвета, които се провеждаха онлайн заради пандемията. Той допълни, че Турция е отхвърлила възможността да се възползва максимално от позитивния дневен ред на предишната среща през октомври, и вместо това е продължила с едностранните действия и враждебната реторика.

“Виждаме, че няма особен напредък в положителна посока“, каза Мишел.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган многократно е отправял вербални атаки срещу френския президент Еманюел Макрон. Според дипломатически източници обаче държавите от общността не са на една и съща позиция по отношение на санкциите.

Гърция и Кипър, подкрепени от Франция, настояват Брюксел да наложи санкции, докато Германия и редица страни с различни мотиви предпочитат да избягват конфронтация с Анкара. Германският канцлер Ангела Меркел приветства завръщането на “Оруч рейс” в пристанището като “добър сигнал“ преди срещата на върха. Възможен компромис би бил да се отложат санкциите отново, но в заключенията от срещата да се посочи, че ако Турция не положи усилия, няма да избегне ограничения.

В бъдеще може да бъдат наложени санкции, насочени към енергийния сектор на Турция, т.е. на компании, участващи в незаконните сондажи в Източното Средиземноморие в изключителните икономически зони на Гърция и Кипър. Подобни санкции свършиха работа в случая с газопровода „Северен поток 2“.

Подобен компромис би позволил на управляващите в Атина или Париж да се похвалят, че са постигнали втвърдяване на позицията на Европейския съюз, докато Ердоган може да се хвали, че е в състояние да раздели Европа и да избегне санкциите за пореден път.