Шведите все повече подкрепят присъединяване към НАТО

Според анкетата 33% от респондентите са подкрепили кандидатстването за членство в НАТО, докато 35% от анкетираните се противопоставят и около същото количество нямат мнение по въпроса.[ Shutterstock / Bumble Dee ]

Подкрепата за евентуалното бъдещо членство на Швеция в НАТО се увеличава, като шведите, които подкрепят идеята, са вече почти, колкото тези, които са срещу нея, сочи анкета, проведена през декември и публикувана в неделя във вестник Dagens Nyheter .

Според анкетата 33% от респондентите са подкрепили кандидатстването за членство в НАТО, докато 35% от анкетираните се противопоставят и около същия брой нямат мнение по въпроса.

За сравнение преди пет години 50% от шведите бяха против според детайлно проучване. През това време съпротивата срещу членството постоянно намалява.

Миналия декември, шведските демократи, втората по големина опозиционна партия в страната, приеха същата позиция към НАТО като останалата част от опозицията, включително умерените, центристите, християндемократите и либералите. С този ход сегашното мнозинство в парламента възнамерява да запази жива възможността страната да кандидатства за членство в НАТО.

Шведският външен министър Ан Линде от Социалдемократическата партия разкритикува тази така наречена “опция за НАТО”. Според Линде подобен вариант не е в интерес на страната и предизвиква съмнения за сигурността и външната политика на Швеция.

По време на конференция по сигурността Линде подчерта, че НАТО ще бъде близък партньор в бъдеще. Швеция обаче ще запази политиката си на военно необвързване.